Máte rádi Tolkienovy ilustrace? Žebříček top knih posledních let

Tolkienovy ilustrace patří neodmyslitelně k jeho knižní tvorbě, své texty odmala doprovázel malůvkami, náčrty, mapkami či přímo uměleckými díly.

V posledních desetiletích vyšlo několik knih, které jsou primárně zaměřené na obrazy a malůvky slavného spisovatele. Sestavil jsem malý subjektivní žebříček těch, které mám doma a které patří mezi obecně ta nejznámější. Věřím, že žebříček níže obsahuje faktickou špičku ledovce, byť si jsem vědom existence několika jiných (převážně raritních) exemplářů.

7. Tolkien: Treasures (2018)

Kurátorka výstavy Maker of Middle-earth paní Catherine McIlwaineová pro návštěvníky připravila drobnou brožovanou knihu plnou ilustrací, jakýsi triptych knihy Tolkien: Maker of Middle-earth. Netradiční formát na 144 stranách přináší celostránkové ilustrace, výseky map a spoustu jiného. Příjemné listování, čímž praktický účel končí.

Tolkien Treasures

6. The Art of the Hobbit by J. R. R. Tolkien (2011)

Píšu to s těžkým srdcem, ale i takový skvost, jakým The Art of the Hobbit je, spadá spíše na spodní příčky mého hodnocení.

Wayne G. Hammond a Christina Scullová šestnáct let po svém mikroskopickém průzkumu v jiném titulu (viz vyšší pozice) navázali, tentokráte již tematicky, na rozbor Tolkienových ilustrací z Hobita ve snaze přiblížit nejen styl a účel kresby, ale i vývoj, jednotlivé verze (ano, JRRT kreslil i obrázky vícekráte, než byl spokojen), včetně zajímavé omáčky okolo.

Bohužel AotH má jen 144 stran, na nichž je 106 obrázků, a ač je kniha parádně vysázena, ilustrace nově oskenovány, zarytému fanouškovi Profesora přináší jen minimum informací. Ale ty ilustrace ve velkém formátu, to je nádhera!

The Art of the Hobbit

5. Pictures by J. R. R. Tolkien (1979)

Pakliže jsem u AotH plakal, kam až se kniha pořadím propadla, nevím, co napsat u Pictures.

Kdyby rozhodovalo srdíčko, je titul první, na zlatém piedestalu. Proč? Protože to bylo de facto první velké dílo, navíc sepsané Christopherem Tolkienem, zaměřené výlučně na ilustrace jeho otce s košatým popisem jednotlivých obrazů. Kniha má pouhých 110 stran a přináší 48 témat, každé pak v průměru jednu až dvě ilustrace, nabízí průřez vším, co do té doby vyšlo nejen v kalendářích, ale přineslo i několik do té doby neznámých děl. Pictures jsou takovým dědečkem všech knih budoucích na toto téma.

Více si můžete přečíst v mém starším příspěvku zde:

Pictures by J. R. R. Tolkien

4. The Art of the Lord of the Rings (2015)

Po úspěchu AotH přišlo ostřílené duo Hammond – Scullová s pompézně pojatým pokračování na téma Pána prstenů. A musím uznat, že nebýt nějakých citových vazeb k výše umístěným knihám, nebál bych se AotLotR zařadit do TOP 3.

A proč? 238 stran, 192 obrazů, skvělý počin, výborná vazba, moderně oskenováno a přetištěno. Knize se dá vytknout jen to, že ač se krabice snaží tvářit jako ta od AotH, je přeci jen jiného rozměru a hlavně pak hřbet je natištěn opačně, tzn. fonty nekoukají stejným směrem. Knihu doporučuji určitě všem.

The Art of the Lord of the Rings

3. J. R. R. Tolkien: Life and Legend – An Exhibition to Commemorate the Centenary of the Birth of J. R. R. Tolkien (1892 – 1973) (1992)

Nač mít krátký název knihy, když to lze nekonečně… Kurátoři výstavy ke stému výročí narození Profesora vydali roku 1992 zajímavou tiskovinu.

Ve své podstatě svou kvalitou nepřevyšuje ani jedno dílo ze série The Art of…, přesto přináší celou řadu obrázků a obrazů, které se řadí spíše do kategorie rarit a které se otiskují zcela výjimečně. Samozřejmě málokterá ilustrace se ocitla v jediném sborníku, přesto kniha se zkráceným názvem Life and Legend s komplexním indexem jednotlivých ilustrací s informačně zajímavým komentářem musí dostat bronzovou medaili. Zaslouží si ji.

A zase – proč? Koukněte na další můj starší článek:

Tolkien Life and Legend

2. J. R. R. Tolkien: Artist & Illustrator (1995)

Artist & Illustrator uzřel světlo světa roku 1995 a podepsali se pod něj výše zmínění Hammond a Scullová. Formát knihy A4 je pro devadesátá léta typický, přináší 208 stran a rovných 200 obrázků. Vše je parádně zpracované, kniha nás provází životem JRRT od prvních skic z osobního života a přechází pomalu v jednotlivé motivy, které známé z vydaných knih.

V té době ovšem i s celou řadou ilustrací v té době nevydaných děl. Hammond a Scullová jednotlivé obrázky bohatě popisují, osvětlují a doplňují o zajímavá fakta. V knize najdete to nej z Tolkienovy tvorby: osobní obrázky, různé symboly, Dědu Mráze, Blahoše, Hobita, Pána prstenů, Silmarillion, písmo, dopisy,…

Tolkien Artist and Illustrator

1. Tolkien: Maker of Middle-earth (2018)

První místo muselo být všem čtenářům (nejen mého webu) jasné. Catherine McIlwaineová vydala doslova a do písmene Arcikam mezi knihami. Maker of Middle-earth doprovázel oxfordskou výstavu téhož jména a přináší ve srozumitelném jazyce a v příjemném formátu jednoznačnou hitparádu z Tolkienova života z pohledu uměleckého.

Pokud nemáte žádnou jinou knihu, je Maker povinností. Rád bych se podělil o své nadšení, ale zřejmě bych jen opakoval slova. Už jen těch 416 stran, to je impozantnost sama o sobě.

Kdo by rád nahlédl více pod pokličku Makera, nechť si přečte další z mých článků:

Maker of Middle-earth

Rád bych napsal: A to je vše! Ale neudělám to. V prvé řadě se na nás řítí ještě jedna novinka a v té druhé si přeji, ať takových titulů vychází více a více, ať nám Tolkien Estate zpřístupní vše, co od svého otce mají a ať to vše neukrývají v archívech s nemožností si přečíst/prolistovat mnohdy i sto let texty/ilustrace.

A já věřím, že již brzy představím onu novinku, která zatím prochází celním řízením…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.