Starý Bral má dva roky… Co vás zatím nejvíce bavilo?

Před dvěma lety jsem skromně rozjel svůj blog a přidružené sítě s cílem dvakrát do měsíce něco pro zájemce o Tolkienovo dílo publikovat.

Spíše jen knižní novinky, zajímavé tituly, výjimečně nějaký překlad.

Nakonec postuji více, než jsem čekal (s výjimkou letošních prázdnin) a snažím se neupadat v tématech, ač někdy je to fakt těžké, když jsem nalezl zálibu v Tolkienově rané poezii.

Nicméně níže přináším TOP 5 článků, které vás zaujaly nejvíce ze všech (a v závorce uvedu i procentuálně, jak moc z celého obsahu webu).

5. PŘEKLAD: Nářek trpaslíka Mîma (2,74 %)

4. Tolkienův Čtvrtý věk na jednom místě v produkci Starého Brala (2,93 %)

3. Hobit a Československo? Vždy patřilo k sobě! Proslavit jej mohl také Jiří Trnka (4,37 %)

2. Rozhovor: Jak se daří Tolkienovi v Česku? Nejen na toto odpovídá nakladatelství Argo (4,46 %)

1. Nový stín (7,20 %)

A co očekávat dále?

Rád dokončil jeden delší překlad, o němž vím, že se jen tak českého vydání nedočká, a stejně jako v případě Čtvrtého věku, bych jej i pro zájemce vydal.

A jako bonus bych dotiskl právě i onen Čtvrtý věk. Jen potřebuji ještě tak měsíc času, abych nevyplodil překladatelský paskvil.

Od září se opět vrátí některé recenze knih a také navážu na překlady básní, mou ambicí je Tom Bombadil, neboť, jak jsem zjistil už jen u překladu Olifanta:

bylo tomu u nás nakládáno více než volně. Samozřejmě vlastní invence je u básní nutná, ale když porovnáváme jednotlivé texty, říkám si, kde je ona hranice, kdy ještě je to tolerovatelné.

A co byste uvítali vy?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.