J. R. R. Tolkien: Life and Legend

Na počest stého výročí narození JRRT uspořádala Bodleian Library v Oxfordu výstavu, kde prezentovala (mnohdy i prvně) řadu rukopisů, ilustrací a propriet, které jsou spjaty s životem Profesora.

Tolkien - Life and Legend

Já – ač Starý Bral – jsem tehdy byl ještě malý hobit na to, abych roku 1992 vycestoval do Británie na tuto výstavu. Vlastně jsem se v těchto letech s Tolkienem seznamoval a hltal vydání Hobita a Pána prstenů s čerstvou vůní porevolučního lepidla.

Následující dvě výstavy jsem si již ujít nenechal, ale to neznamená, že bych měl oželet překrásný katalog, který k výstavě vyšel!

Samotný příběh získání této publikace mě naučil něčemu novému: koupi knihy na výhradně švédském portálu antikvariátu dánského majitele s google translator komunikací s asi postarším pánem, jehož angličtina odpovídala spíše tak mým znalostem švédštiny.

Tolkien - Life and Legend

Nyní již ke knize samotné. Knihy s ilustracemi JRRT zažívají v posledních letech boom, zatímco jednu z prvních knih, která kdy s ilustracemi vyšla Pictures by J. R. R. Tolkien z roku 1979, můžeme považovat za plnohodnotné a kompaktní dílo (někdy také sepíšu review), poslední master-piece díla: The Art of The Hobbit, The Art of The Lord of the Rings a především pak Tolkien: Maker of Middle-earth zvedly laťku až na samotný Taniquetil; můžeme pak katalog J. R. R. Tolkien: Life and Legend – An Exhibition to Commemorate the Centenary of the Birth of J. R. R. Tolkien (1892 – 1973), jak zní plný název knihy, považovat za babičku všech následujících knih s obdobnou tématikou.

Tolkien - Life and Legend

Publikace ve svých 96 stranách přibližuje 250 ilustrací, fotografií či rukopisů s podrobným popisem každé katalogové položky. Začínáme básní Tolkienova děda Johna Benjamina Tolkiena a pokračujeme vším důležitým, například prvním dopisem JRRT svému otci z roku 1896, který nadiktoval sestřičce:

My Dear Daddy,

I am so glad I am coming back to see you it is such a long time since we came away from you I hope the ship will bring us all back to you Mamie and Baby and me… I am got such a big man now because I have got a man´s coat and a mans [sic] bodice… your loving Ronald.

(Milý tatínku,

Jsem tak rád, že se vracíme a že se zase uvidíme, je to už dlouho, co jsme tě opustili, doufám, že nás loď dopraví s maminkou a miminkem zpátky k tobě… Už jsem docela velký chlap, mám už pánský kabát a mužský [sic] živůtek… milující Ronald.)

Ale dopis nebyl nikdy odeslán, den nato otec umřel.

Tolkien - Life and Legend
Nezaostřil jsem, jak jsem chtěl :/ Nalevo nahoře Sir Gawain

Katalog pak přináší řadu ilustrací, které znovu ukázala nedávná výstava Tolkien: Maker of Middle-earth, ale i řadu unikátních záležitostí, například účtenku za dárky pro Edith.

Když pominu nyní už profláknuté ilustrace z pozdějších knih (které se stanou součástí v říjnu 2021 publikovaného Pána prstenů), obsahuje Life and Legend raritky v podobě zakódovaného dopisu (z roku 1904) (viz foto níže, kde napovím jeho úvod: 1000 = M, oko = eye, jelen = deer, čteno My dear, čili Drahý), ale i stránku z nikdy nevydané knihy The Book of Foxrook (1909), titulní ilustraci pro pětichodovou večeři jména Ye Chequers Clubbe Binge (1914) či ilustraci ke kolejnímu koncertu na Exeter College Exeter College Smoker (1912).

Tolkien - Life and Legend
Zakódovaný dopis

Následují už ilustrace Hobita, Pána prstenů či pozdějšího Silmarillionu. A opět řada různých a jiných zajímavostí.

Co říci závěrem? Jsem rád, že moderní doba postoupila natolik, že Dán, žijící ve Švédsku, jenž nehovoří anglicky, se díky online překladači domluvil s Čechem, jenž neovládá ani dánštinu a ani švédštinu. Díky této konstelaci se kniha dostala za poměrně levný peníz do mých rukou v zachovalém stavu. Pokud by takové publikace vycházely coby katalogy k výstavám pokaždé, zřejmě bych sbíral už jen katalogy 🙂

Tolkien - Life and Legend

Hodnocení Starého Brala

Plusy:

  • Krásné seznámení se životem JRRT, kdy časovou osu tvoří umění
  • Unikátní ilustrace, které se doposud v jiných knihách neobjevily (samozřejmě nepočítám skeny na internetech…)
  • Na 29 let starý počin opravdu krásně zpracováno

Mínusy:

  • Kvalita reprodukce je dnes přeci jen jinde a mít knihu s datem vydání 2022 (ke 130 letům narození Profesora) by bylo úchvatné

Hodnocení: 90 %

Základní informace

Název: J. R. R. Tolkien: Life and Legend – An Exhibition to Commemorate the Centenary of the Birth of J. R. R. Tolkien (1892 – 1973)
Autor: Judith Priestman
Rok vydání: 1992
Počet stran: 96
Nakladatelství: Bodleian Library
ISBN: 1-85124-027-6

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.