Tolkien: Maker of Middle-earth, delikatesa, kterou opravdu musíte mít

Dnešní článek věnuji (konečně) skvostu mezi knihami JRRT, případně knihami jemu věnovanými. Před časem jsem psal o mé poslední návštěvě Oxfordu, kam jsem zavítal jen proto, abych zhlédl úžasnou výstavu, věnovanou právě Profesorovi, s podtitulem: Tolkien: Maker of Middle-earth. Více viz článek níže.

Společně s výstavou vyšla kniha, jejíž sestavení měla na starosti kurátorka výstavy, Catherine McIlwaine, resp. McIlwainová. Na sestavení knihy se podílela esa, jakými je Carl F. Hostetter (rozhovor s ním také naleznete na mém webu, mimo jiné autor The Nature of Middle-earth), Verlyn Flieger(ová) (stojí za vydáním Kullerva a Aoutrou a Itroun), Tom Shippey (The Road to Middle-earth) a především pak duo Hammond/Scull(ová) (seznam děl by vydal na článek).

Tolkien: Maker of Middle-earth

Samotná kniha vyšla ve třech edicích: paperback, hardback a Collector’s edition). Sběratelskou edici jsem si už v roce 2018 s předstihem pořídil, neboť z celkového počtu 700 kusů jsem chtěl mít co nejnižší číslo (i tak mám v uvozovkách až 105). A co je hlavní, sběratelskou edici podepsala nedávno zesnulá Priscilla Tolkien(ová) osobně. Pár kusů je stále k mání.

Tolkien: Maker of Middle-earth

Klasická nesběratelská vydání neobsahují právě onen podpis, ale také ne naprosto úžasné kopie Tolkienovy okomentované mapy Pána prstenů, obálku Hobita, dopis z Dědy Mráze, obrázky Orthanku (vč. textů), atd. Navíc vše je oboustranně provedeno, takže můžete vědět, jaké třeba obálka Hobita měla poznámku z rubové strany.

Tolkien: Maker of Middle-earth

Nyní již ke knize samotné.

Samotný úvodník přináší studie výše uvedených jmen na různá témata (elfština, pohádky,…), následuje už samotný katalog o devíti částech (jde ruku v ruce se zmíněnou výstavou).

Tolkien: Maker of Middle-earth

Každá je tematicky věnována:

  • Čteme Tolkiena
  • Dětství
  • Studentská léta
  • Čistý stvořitel
  • Silmarillion
  • Studie Profesora
  • Hobit
  • Pán prstenů
  • Mapování Pána prstenů

Všechny kapitoly jsou nádherně celostránkově doplněny ilustracemi, fotografiemi, kopiemi dopisů či rukopisů. Šíleně úžasná studnice ze života J. R. R. Tolkiena.

Tolkien: Maker of Middle-earth

Pokud by se kniha zkombinovala se Životopisem, nechybělo by mi ke štěstí asi už nic.

Nicméně si musíme říct, co kniha nepřináší: nenahrazuje ani Životopis, ani všechny podoby The Art of / The Pictures. Nejblíže má k dílu J. R. R. Tolkien: Artist and Illustrator, které je ale daleko více směřováno na ilustrace (a to včetně rozborů, čím se daný obrázek kreslil/maloval). Maker přináší i několik do té doby nepublikovaných děl a jednoduše doplňuje mozaiku všech vydaných na ilustrace a grafickou stránku věci zaměřených knih.

Tolkien: Maker of Middle-earth

Jenže je doplněna o bohaté komentáře a studie ze života J. R. R. Tolkiena, jeho okolí, jeho tvorby, geneze díla a jazyků.

Ať si již pořídíte jakoukoliv verzi, nebudete nikdy litovat, budete nadšeně listovat, pročítat a říkat si, kéž by vyšlo pokračování!

Tolkien: Maker of Middle-earth

Nezbývá než napsat závěrečné resumé: doporučuji zakoupit všem, kterým jde o víc, než jen o Západní úvaly a kteří to s Tolkienem myslí přeci jen vážně. Bohatý ilustrovaný doprovod vám ukáže skutečnou Středozemi, jak si ji sám Tolkien představoval, jak si ji nakreslil a nakonec i jak ji krásně popsal.

Hodnocení Starého Brala

Plusy:

  • Nádherné provedení, vazba, sběratelská edice navíc doplňuje skvělé tištěné kousky
  • Studie, doprovodný text, vše na jedničku
  • Kvalita díla je z mého pohledu hodně nad očekávání

Mínusy:

  • Horko těžko nějaké hledám, nenacházím však žádné

Hodnocení: 100 %

Základní informace

Název: Tolkien: Maker of Middle-earth Collector’s Edition
Autor: McIlwaine; Catherine
Rok vydání: 2018
Počet stran: 416
Nakladatelství: Bodleian Library
ISBN: 978-1-85124-499-7

Tolkien: Maker of Middle-earth
Tolkien: Maker of Middle-earth

3 thoughts on “Tolkien: Maker of Middle-earth, delikatesa, kterou opravdu musíte mít

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.