Dlouho očekávaný tolkienovský dýchánek přinesl novinky na českém trhu

V úterý 9. ledna pořádalo nakladatelství Argo v pražské Čítárně Unijazz akci s podtitulem Dlouho očekávaný tolkienovský dýchánek, jehož se účastnili zástupci nakladatele, a já, Starý Bral.

V debatě hráli prim redaktoři Martin Šust a Vít Penkala, překladatel Berena a Lúthien Martin Světlík a moderátor Viktor Janiš. Zvláště předposledně jmenovaný svými přednesy a četbou překladů přenášel všechny posluchače do osidel Melkora, pěkně se poslouchalo a lidé se dozvěděli řadu novinek. Za mě až škoda, že akce nebyla podstatně delší.

Dýchánek
Foto: Argo (stáhl jsem jej z facebooku)

Nicméně k tomu důležitému… Martin Šust přislíbil řadu titulů a věřím, že se našinci mají nač těšit, začneme tedy popořadě.

Možná si pamatujete můj loňský aprílový žert, nicméně existuje možnost (výhledově) vydání prvních dvou dílů Historie Středozemě, tedy Knihy ztracených příběhů, o dalších knihách série se – dalo by se říci logicky – neuvažuje.

Kniha ztracených příběhů I
Kniha ztracených příběhů II

Tyto přebaly jsou samozřejmě fejkové (z onoho žertu), přesto jako ilustrace slouží více než dost. Viz:

Velice zajímavou informací byla zmínka o Stvořiteli Středozemě, jak knihu právě nakladatel počeštil, pokud nevíte, oč se jedná, koukněte na mou recenzi anglického vydání:

A co se chystá dále? Zmínka padla také o Dopisech JRRT, ty navíc nedávno vyšly v rozšířeném vydání. Velice vtipně působila poznámka, že do Arga dorazil překlad. Prostě – nějaký neznámý hrdina či neznámá hrdinka – přeložila původní verzi Dopisů, poslal/a, Argo seznalo, že je překlad natolik kvalitní, že jej užijí, jen jej doplní o nové dopisy z posledního vydání.

Krátká recenze na anglické vydání:

Snad si tedy pamatuji vše, když zmíním, že se plánují už jen další dvě knihy, první z nich jsou Kritici, kteří vyjdou podruhé, ale prvně v ilustrovaném formátu. Přebal níže:

Netvoři a kritikové

Jen bych doplnil, že Argo chce jít již cestou právě těchto vydání a že neplánuje rozšiřování toliko oblíbené černé edice.

Na závěr jedna bibliofilie, pokud vám unikl Pán prstenů v kůži a v plátnu:

Tak se může těšit, že letos vyjde zelené souborné vydání!

Argo Pán prstenů zelený

A to je prozatím vše z toho, co víme, co známe, co chceme. A co byste rádi četli vy?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.