The Collected Vinyar Tengwar aneb Slušná nálož elfštiny

Minule jsem slíbil dlouhý článek (na němž stále pracuji), ale když ono to prostě nejde. Zvláště když vám dovezou The Collected Vinyar Tengwar, všech pět knih! Obvykle věci z Amazonu chodí různými cestami, takže jsem nepočítal, že ještě v září tento skvost mezi skvosty uzřím. Mé staré bralovské srdce vytváří nové bušící rekordy, až mám o něj obavy, aby samým nadšením nepuklo. Navíc datum vydání bylo oficiálně 13. září tohoto roku! Tedy čísla 1 – 4, to páté paradoxně už 10. září.

Vinyar Tengwar

Oč tedy jde? Pokud jste k Tolkienovi přičichli poměrně nedávno, tento legendární fanzin vám asi nic neřekne. Sám jsem se snažil získat historická čísla dlouhé roky, ale šlo by to ztuha a stejně bych nesesbíral jen tak všechna. Když tu… Když tu ohlásili, že vše hezky naskenovali a vydali souborně! Ale stále nevíte co?

Vinyar Tengwar (do češtiny něco jako Nové dopisy) vycházel dvakrát ročně (od roku 1988) a věnoval se primárně jazykům, které vynalezl Profesor. Vydávalo jej Elfí lingvistické společenstvo (Elvish Linguistic Fellowship -> E.L.F.), které se tomu věnovalo i na akademické půdě a svým počinem si získalo i zájem Christophera Tolkiena, jenž jim následně dával ke zpracování texty svého otce, které nikde jinde k dostání nebyly.

Vinyar Tengwar

E.L.F. vydával či stále vydává dvě periodika, tím druhým pak je Parma Eldalamberon, plus nepravidelný online magazín Tengwestië.

Vinyar Tengwar

Že se nejedná o nějaké lecjaké nazdárky nejvíce ukáži například na jménu Carla F. Hostettera, autora letos vydaného The Nature of Middle-earth. Carl F. Hostetter do Vinyar Tengwar přispíval téměř od samého počátku, o čemž se rozpovídal i v rozhovoru pro Hobbit News:

Samotný soubor padesáti zatím vydaných čísel Vinyar Tengwar je jakýmsi svatým grálem elfských jazyků. Samotné zainteresování CJRT pozvedlo fanzin do výšin, se kterými původní autoři patrně nikdy ani nepočítali.

Vinyar Tengwar

Texty, jichž jsme se nedočkali kolikrát dodnes v žádném jiném díle, neustále udivují, jak dalece JRRT nad vším přemýšlel a že vytvořit jazyk nebylo jen pár sedánku u lampy s perem v ruce, ale celoživotní dílo.

Hned z obálky prvního čísla se naučíte anatomii člověka (oko -> hen, prst -> lepse, noha -> telko, atd.) a jak plynou roky (čísla), obsah a témata nabírají na obrátkách!

Vinyar Tengwar

Přibývá stran, přibývá poznatků, přibývá vědeckých rozborů a člověk jen lapá po dechu. Sám jsem začal takzvaně od zahradníka, tedy číslem 50, kde je právě Hostetterova prezentace Tolkienova díla s podtitulem The „Túrin Wrapper“, která obsahuje tři nepřeložené sindarské texty z raných 50. let.

Časopisy jsou napěchované nejen překlady známých slov, ale jejich etymologiemi, studiemi jednotlivých básní, textů, názvosloví, nachází spojitosti s kde čím, věnuje se zápisu, někdy i pozastavením se nad místy, kde gramatiky Profesora trochu pokulhává.

Vinyar Tengwar

Úžasných 1496 textu, ilustrací, písma a všeho okolo.

Pokud se chcete naučit o elfštině a dalších jazycích obecně více, je tento soubor – dalo by se říci – povinností každé jazykozpytné elfí knihovničky.

Hodnocení Starého Brala

Plusy:

  • Za mě úžasný počin, neboť, i když nejsem později narozen, dostat se k raným číslům je těžký úkol
  • Mám rád tu nostalgickou vlnu, kdy na prvních číslech vidím, že se asi ještě psala na psacím stroji, postupně přichází už doba různých t602… Jak já toto miluju i u české fan scény 90. let
  • Máte rádi kdejaký fragment, který kdy Tolkien sepsal? Tento set vám jich pár přinese!

Mínusy:

  • Mínus hledám opravdu těžko, možná jen chybějící obsah pro snazší orientaci

Hodnocení: 98 %

Základní informace

Název: The Collected Vinyar Tengwar, Volume 1 – 5
Autor: Kolektiv autorů
Rok vydání: 2021
Počet stran: 1496
Nakladatelství: Neuvedeno, Made in the USA, Las Vegas NV
ISBN: 9798673841648, 9798673849385, 9798673854952, 9798673858257, 9798673868928

1 thought on “The Collected Vinyar Tengwar aneb Slušná nálož elfštiny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.