Je libo další komiks na téma Pána prstenů? Tak zde jeden postarší máme…

Když roku 1978 vyšel do světa animovaný film Ralpha Bakshiho The Lord of the Rings, jednalo se na tu dobu o jedinečný počin. Zcela unikátní tvorba animace i za pomoci hraných herců překreslovaných okénko po okénku přinesla autorovi uznání. Jeho ilustrace obletěly svět a zdobily nejednu obálku knih, LP a dalších herních produktů

Bakshi - LotR

Pohledem dnešního oka se může jevit celá řada postav a reálií humorná, jenže si uvědomme, v jaké době filmy vznikaly.

Kdo z vás pamatuje například na o něco mladšího He-man and the Masters of the Universe? Nebo na ještě mladšího Conana z libového Conan: The Adventurer? Tehdy se fantasy malovalo jinak a Ralph Bakshi se toho nebál a byl takovým průkopníkem pro mnohá další díla.

Bakshi - LotR

A když jsem zjistil (až letos!), že vyšel komiks s obrázky z onoho filmu, obětoval jsem opravdu drobné a knížečku si nechal poslat. Už nedávno jsem vám o jednom Pánu prstenů v komiksu psal:

A co nabízí Bakshiho komiks? Obrázky z filmů, krásně restaurované, texty z filmů a, stejně jako u komiksů výše, nedokončený děj. V obou případech se dějově nedostáváme k finiši, což je škoda.

Bakshi - LotR

Nicméně koupě nelituji a doporučím všem, kdo mají rádi záchvěvy nostalgie. A nejen těm. Miluji, když má každý svou představu o Středozemi a nekopíruje jen slepě herce a filmová zpracování, což zde asi opakuji po tisící. Mé srdce si více získá i zpackaný Gandalf made by random reader, než překreslený herec z filmů, kde místo toho úsilí vlastně stačilo ve photoshopu protáhnou foto nějakým „pastelka“ filtrem. Už proto jako inspiraci mám rád Bakshiho, Cora Bloka, Nasmithe a stohy dalších. A třeba i ty jedince, kteří ilustrují knihy Davida Daye.

Hodnocení Starého Brala

Plusy:

  • Kvalitní gramáž, poctivý celobarevný tisk
  • Povedený komiks, dějově se v něm dobře orientuje

Mínusy:

  • Děj není dokončen

Hodnocení: 85 %

Základní informace

Název: J. R. R. Tolkien’s The Lord of the Rings: FOTONOVEL
Autor: Neuveden
Rok vydání: 1979
Počet stran: 190
Nakladatelství: FOTONOVEL PUBLICATIONS
ISBN: 089752-007-7

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.