Pán prstenů v komiksové podobě: Super počin, bohužel se nedozvíme, jak to s tím Prstenem dopadlo (+ unboxing)

Komiksové vydání Hobita Davida T. Wenzela má patrně každý z nás doma – ať již ve verzi od Mladé fronty, či od nakladatelství Argo. Případně v anglickém originále.

In de ban van de Ring

Ti zapálenější z nás mají doma také černobílá vydání české produkce (Hobit: Tam a zase zpátky – Jan Václavík, Pán prstenů – komix – Roggy), případně různé publikace zahraniční provenience.

Zajímavé je, že Pán prstenů vlastně nemá nic nejen oficiálního, ale ani uceleného. PP se ve světě animace/ilustrace asi nedaří.

Nicméně… Roku 1979 (resp. 1980) vyšly tři knihy Pána prstenů s oficiální filmovou licencí, které skvěle ilustroval Španěl Luis Bermejo Rojo.

Nebudu se rozepisovat nějak moc, přesto je nutno zmínit zajímavý fakt, že se toto povedené dílko nikdy nedočkalo anglické mutace; můžete si jej přečíst stejně tak španělsky, jako nizozemsky či finsky, ale jen ne v rodné řeči autora PP.

In de ban van de Ring

Příběh, což jsem zjistil až během unboxingu (níže), není ucelený a patrně se ke čtvrté knize autor nikdy nedostal (opravdu více toho nikdy nevyšlo). Nebo – věren filmové, tedy v té době Bakshiho animovaného ztvárnění – se zasekl tam, kde Bakshi. Nevím.

Osobně si nemyslím, že toto dílko musí být součástí každé knihovny, přesto kdo by rád zřel i něco, co ještě nepodléhá filmovému (PJ) vlivu, určitě si může rozšířit své obzory, svou představivost a říci si, co je pro něj lepší.

In de ban van de Ring
Unboxing

Hodnocení Starého Brala

Plusy:

  • Skvělý počin, hezké a místy zajímavé ilustrace
  • Velký formát knížek, skvělý doplněk k oficiálnímu komiksu Hobit

Mínusy:

  • Nedokončený příběh
  • Absence jazykové mutace, kde (i přes jistou znalost němčiny) bych rozuměl alespoň většině textu

Hodnocení: 70 %

Základní informace

Název: In de ban van de Ring I. – III.
Autor: Luis Bermejo Rojo
Rok vydání: 1980
Počet stran: 146
Nakladatelství: Semic Press, Amsterdam
ISBN: N/A

In de ban van de Ring
In de ban van de Ring
In de ban van de Ring

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.