To pan Pytlík těžko snáší! An Unexpected Party (+ unboxing)

Mám rád náhody.

Nejsou to ani čtyři dny, kdy jsem snad po čtyřech letech z dlouhé chvíle zamířil na web společnosti Weta Workshop Limited ve snaze nalézt nějakou příjemnou repliku Thrórovy mapy a kdy jsem spatřil malebně vypadající deskovku Neočekávaný dýchanek, resp. jeho anglický originál An Unexpected Party.

An Unexpected Party

Vnitřní já nebylo proti a do sedmi hodin na emailu svítil tracking number a termín dodání popozítří. Nevěřil jsem vlastním očím, ale vskutku – ani ne do 72 hodin jsem přebíral od mladíka v dodávce objemnou (ale poloprázdnou) krabici.

Rozbij talíř, třískni flaší!

Celá zápletka hry se točí kolem dovádivé písně trpaslíků z knihy Hobit (při citacích užívám překladu Františka Vrby). Malí muži při uklízení a mytí nádobí takto pošťuchovali nebohého Bilba, jenž byl jako na trní. „Já radši sám!“ kvičel strachy, jak spatřil trpaslíky balancovat se sloupci talířů v každé ruce.

Na herní zkušenost čekám (mezi rozbalením krabice a sepsáním článku uběhla sotva hodinka), je však zřejmé, že máme co do činění se svěží oddechovkou. Nemusíme studovat nekonečný manuál, u něhož propálíme hodiny výkladem jednotlivých sekcí, ale zase neočekávám level Člověče, nezlob se! (Už jste někdy zkusili tuto herní klasiku vyslovit co nejrychleji v němčině? Ne? Tak hurá do toho: Mensch ärgere Dich nicht.)

An Unexpected Party

Hra je určena pro dva až čtyři hráče, obsahuje pohádkově kouzelnou mapu Dna pytle, přiměřenou porci herních karet a papírové modely všech trpaslíků, Gandalfa a samozřejmě chudáka Bilba. Toho bince, co těch třináct mužíků natropí!

Ilustrace jdou ruku v ruce filmovému zpracování, námět volně kopíruje knižní předlohu a pevně věřím, že si hry užije i mladší audience. Neočekávaný dýchánek je sice určen hráčům od deseti let, přesto věřím, že s trochou pomoci si zahrajete i s osmiletým/osmiletou.

An Unexpected Party

Oč ve hře jde? S trpaslíky si zpíváte píseň, co vše Bilbo těžko snáší (případně z anglického originálu That´s what Bilbo Baggins hates!), následujete jednotlivé její verše a jejich plněním získáváte body. Máme rozlít víno? Tak ho rozlijme! Ale pozor, nesmíte to zase přehánět. Čím větší nepořádek nadrobíte, o to nervóznější bude Bilbo, až za vámi dorazí a dá se do úklidu.

Hra může skončit dvěma způsoby: příchodem Thorina na scénu nebo odehráním všech karet písně. Poté se vydají trpaslíci do jídelny a spočítají se body. An Unexpected Party připouští při bodové shodě vícero vítězů.

Unboxing, opět bez komentáře (a s prapodivnou generovanou hudbou navíc)
Oficiální trailer

Základní informace

Název: An Unexpected Party
Autor: Ian Luxmoore, Jarratt Gray
Rok vydání: 2020
Nakladatelství: Weta Workshop Limited

An Unexpected Party
An Unexpected Party

1 thought on “To pan Pytlík těžko snáší! An Unexpected Party (+ unboxing)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.