PŘEKLAD: O nechtěném daru fanouška

Psal se rok 1972, J. R. R. Tolkien měl osmdesát let a Středozemi měl už dávno ve své DNA. Středozemi (resp. celou Ardu) a křesťanství.

Tudíž vyznával evropské hodnoty dané doby a tak není divu, že když obdržel číši s nápisem Jednoho, byl zarmoucen. A proč taky ne. Pro něj byl Morgoth, potažmo Sauron, obdobou Satana, čisté zlo. A kdo z nás má doma číši se satanovým křížem? Kdo z nás si nechá na ruku vytetovat satanova slova, na prsten si nechá vytepat tři šestky či si pokoj ozdobí antikristem?

De facto nikdo… A teď si představte, že si spokojeně vyfukujete kroužky ze své dýmky a pošťák vám doručí číši se symboly satanáše? Ať již toho křesťanského, nebo toho středozemského. Rádi jistě nebudete.

Tolkien celý ten kult kolem Saurona a nápisu Jednoho neměl rád a lidi, kteří se jím zdobili, nepokrytě označil, že nepochopili jeho dílo.

Nyní přikládám překlad dopisu číslo 343, který sepsal svému příteli, aby jen kvitoval jeho stížnosti na nepatřičnost ceny, kterou obdržel.

Dopis číslo 343: Z dopisu pro Sterlinga Laniera

21. listopadu 1972

Těší mě, že jste obdržel ocenění, jen mě nepřekvapuje, že vlastně neupotřebitelné. Obdobně jsem byl zklamán, když mi přišla ocelová číše (od jednoho fanouška), která měla vyryta ta příšerná slova, zobrazená na Prstenu. Ovšem že jsem z ní nikdy nepil, sypu do ní tabákový popel.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.