Bibliofilové se dočkali, do domácností dorazil Otec Vánoc

Po několika letech se i čeští nadšenci Tolkiena dočkali pěkné nálože knih, nakladatelství Argo se na konci minulého roku více než pochlapilo a potěšilo spoustu Tolkienofilů v Čechách, na Moravě, ve Slezsku, ale i na Slovensku.

Přísliby nakladatele nejsou malé a víme, že se na nás brzy přiřítí Netvoři, bibliofilní Pán prstenů, ale možná i Atlas Středozemě!

Atlas Středozemě
Tajemný komentář nakladatele u mého příspěvku na instagramu O_o

Ale nyní už k tomu podstatnému, když loni vyšly Dopisy Otce Vánoc, vědělo se, že bude i lepší verze v krabici. Té se dočkávají zájemci právě v těchto dnech a hodinách.

Dopisy Otce Vánoc

Kniha, která je textově totožná s tou běžnou, je jednak obalena pěknou krabicí s vlisovanou známkou, ale i patřičným bibliofilním hřbetem, číslem svazku a hlavně puncem limitované edice. Obal samotné knihy je však jiný, neobsahuje název knihy a autory, takže působí galantněji, věrný originálu.

Formát knihy je totožný, včetně kvality papíru, za mě je zpracování krásné, ač některé hlasy psaly, že písmo je přeci jen krapánek menší. Já oceňuji především kvalitu tisku, papíru a zpracování, které fakticky v lecčem překonává anglické De luxe vydání.

Co se týče překladu, měl bych asi dvě, tři poznámky, nicméně mi dojem z knihy určitě nekazí.

A k čemu mi byla tato kniha například nedávno užitečná? Koukněte na můj článek o dárcích, které Otec Vánoc nosil dětem JRRT.

Namísto dalších slov přikládám fotografie, které napoví více.

Dopisy Otce Vánoc
Dopisy Otce Vánoc
Dopisy Otce Vánoc

Jedná se už o pátou bibliofilii nakladatelství Argo ve vztahu k J. R. R. Tolkienovi – po dvou Hobitech a dvou Pánech prstenů jsme prvně opustili Středozemi.

Tak ať se líbí!

Hodnocení Starého Brala

Plusy:

  • Krabicové vydání, pěkné zpracování, příjemné barevné slazení
  • Kvalitní papír, tisk, poctivá gramáž
  • Za mě pěknější zpracování než je tomu u anglického originálu
  • Větší počet vydaných kusů, konečně to nebyl boj s překupníky v první vteřině, tuto cestu kvituji ze všeho nejvíce. Raději si počkám na svůj kus o půl roku déle, než vědět dvě minuty po vydání, že se nedočkám…

Mínusy:

  • Opravdu jen drobnosti

Hodnocení: 98 %

Základní informace

Název: Dopisy Otce Vánoc
Autor: J. R. R. Tolkien, Baillie Tolkien
Rok vydání: 2023
Počet stran: 212
Nakladatelství: Argo
ISBN: 978-80-257-4237-2

2 thoughts on “Bibliofilové se dočkali, do domácností dorazil Otec Vánoc

  1. Starý Pytlík says:

    Zas takový zájem o tuto knihu nebyl jako v případě pána prstenů, který byl vyprodán za 3 minuty v počtu 134 kusů a zde 175 kusů trvalo několik týdnů….

    Odpovědět
    1. Starý Bral says:

      Ano, ale ruku na srdce:
      1. Majorita lidí má rádo Pána prstenů, kde je to dáno i filmy, coby masovka.
      2. Menší počet vydaných kusů přilákalo nejednoho překupníka, kteří do týdne nabízeli knihy za 10 a více tisíc, a dodnes je nabízejí. Napočítal jsem snad už 12 různých čísel na prodej (a to nemám podchycené určitě vše).
      3. Takže tento „vyšší počet“ Otce Vánoc (zrovna ne top titulu JRRT) odradil většinu překupníků, protože si to spočítali sami: skoro 1800 za ne Hobit/PP/S téma, mnoho kusů na trhu… A rázem se ukázalo, že reálný zájem o bibliofilie je sice nižší, ale je.

      Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.