Rok 2024? Prozatím ticho před bouří…

Rok 2024 je pozoruhodný hned třemi fakty (pohledem anglické produkce, o té české jsem psal nedávno):

  1. 2024 byl vyhlášen rokem Christophera Tolkiena, na jehož počest čtyřicetileté práce nad otcovým dílem vydává HarperCollinsPublishers hned dvě nové série Historie Středozemě.
  2. Pán prstenů slaví 70 let od prvního vydání, a tak se dá tušit, co se na nás na podzim chystá, doslova čekám každý den na nějaké to vnadidlo, kterému neodolám.
  3. Sedlák Jiljí z Oujezda slaví krásných pětasedmdesát, dočkáme se nějakého krásného vydání? Kéž by! Jak víte, Sedláka ze všech knih JRRT mimo klasickou Středozemi miluji nejvíce, ba co více, na mém pomyslném žebříčku oblíbených knih válčí s Knihou ztracených příběhů o zlato. Dlouhatánské roky, a ještě déle.

Historie Středozemě – HB a PB

Historie Středozemě se dočkala hned dvojího vydání, a obě již postupně zakupují první zájemci.

Krabicové vydání vzdává hold Christopheru: jednak tím, že k sobě přibralo Silmarillion a Nedokončené příběhy, tedy další veledíla pod taktovkou posledního návštěvníka Středozemě. Boxy vyjdou celkově čtyři a mají hned dvojí přebal, klasický z konce sedmdesátých let minulého století (a následně držený po celou dobu), a na reverzní strany s ilustracemi Johna Howea, ty jsou ostatně i na krabicích.

Rok 2024
Klasický přebal, následují už jen ty v podání Johna Howea
Rok 2024
Rok 2024
Rok 2024
Rok 2024

Nyní se asi uscrollujete, ale nabídnu přebaly paperbackového vydání Historie, které se mi osobně tak líbí, že zvažuji jeho pořízení (krabice s chutí oželím). A celé to ale začnu dvěma přebaly (Silmarillionu a Nedokončených příběhů), na něž edice navazuje a v jejichž řadě nalezneme více titulů JRRT. Je to kompaktní, moc se mi líbí a v knihovně to bude vypadat jednou pěkně.

Rok 2024
Rok 2024
Rok 2024
Rok 2024
Rok 2024
Rok 2024
Rok 2024
Rok 2024
Rok 2024
Rok 2024
Rok 2024
Rok 2024
Rok 2024
Rok 2024
Rok 2024

Kalendář 2025

A když už má John Howe tu čest být na přebalech Historie, v roce 2025 se jej dočkáme v Kalendáři. Takže komu se nechce utrácet za boxy s knihami, vytáhne si tři čtyři stovky, pořídí kalendáře a bude mít obrázky možná v ještě vyšší kvalitě. A po celý rok na očích.

Rok 2024

Mapy Středozemě

Mladá fronta v minulosti vydala dvě mapy v single vydáních – Mapu Tolkienovy Středozemě a Tam a zase zpátky, mapu k Hobitovi, ze štětce Johna Howea a s komentáři Briana Sibleyeho. V anglicky mluvících zemích v minulosti vyšel krásný box, který obsahoval více materiálu (můžu se knize příště pověnovat), a letos se plánuje revidovaná reedice. Přebal ale má zůstat dle informací stejný.

Rok 2024

Tolkien o Chaucerovi

Tolkienova láska k dílu Chaucera je více než známa, dá se říci, že Chaucer byl pro JRRT tím, co je pro nás Tolkien. Nekonečný zdroj inspirace. Nová kniha, která rozšíří předchozí vydání o mnohé materiály (již jsem psal na webu v loňském roce), stále ne a ne vyjít. Dle posledních informací snad v dubnu či v květnu skutečně opustí tiskárnu. Tolkien on Chaucer, 1913 – 1959 bude určena všem fajnšmekrům nejen Chaucerova díla.

A co dále? Nevíme…

Obecně totiž mlčí i ediční plán HarperCollinsPublishers, jenž nezmiňuje doopravdy nic. Ale já si už zvykl, metoda wooow přinese větší zájem o tituly, než rok, dva avizované knihy v excel souboru…

Rok 2024

Osobně mi tento v uvozovkách nudnější rok i vyhovuje, ty poslední byly hektické, Dědicové nevěděli co s roupy, a vydávali knihy jak na běžícím pásu. Padala kvalita zpracování, přicházely problémy s tiskárnami a tiskem (mé vydání De Luxe Silmarillionu s rozmazaným přebalem by mohlo vyprávět) a začali se ozývat už i sběratelé Tolkiena, jindy tak pokorná skupina nadšenců.

Ale taky se může stát, že dám do světa tento článek a do 14 dní ohlásí Londýn všechna ta výroční vydání v x variacích na x způsobů s opět vyšší cenovkou, než tomu bylo minule…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.