Tolkien’s Modern Reading: Druhé zásadní dílo o J. R. R. Tolkienovi posledních let

Americká spisovatelka Holly Ordwayová není ve světě Tolkiena žádným novicem, ač právě představovaná kniha je prvotinou čistě na autorovo jméno. Holly Ordwayová se zabývá Tolkienem a Inklingy obecně a tím, že je nejen křesťankou, ale dokonce studovanou, má k Profesorovi hodně blízko. Má jej ráda a z její knihy je to setsakra znát. Napsala jich přitom více a právě Tolkien’s Modern Reading mě přesvědčila v pořízení dalších (do budoucna). O čem tedy Tolkien’s Modern Reading je?

Tolkien’s Modern Reading

Tolkien’s Modern Reading jsem sice louskal přes vánoční svátky nejednu noc (a dočetl až dnes), přesto čtení stálo za to! Autorka nám na mnoha případech knih, které Proferor četl, byly mu čteny, či dokonce vlastnil, názorně příklad po příkladu ukazuje, že nebyl takovým konzervativním páprdou, jak je nám někdy předkládáno.

Respektive jak to prvně předložil Humphrey Carpenter nejen v Životopisu, ale následně i selekcí Dopisů J. R. R. Tolkiena. A tak se dostáváme k podstatě samotné knihy: nenechte se zmást jejím názvem (zvláště, pokud si jej přeložíme tak nějak po česku), nesnaží se nám říci, jak bychom měli Tolkiena číst nyní, ale předkládá krásnou čitelnou angličtinou, že Tolkien nejenže četl současníky/vrstevníky, ale že z jejich děl i čerpal! Proto modern.

Tolkien’s Modern Reading

Zapomeňte na x set let staré ságy, tedy ne úplně, které jej jen inspirovaly, ale přidejme k nim celou várku novinek éry Tolkiena. Samozřejmě kniha je nabitá i zdroji, které všichni známe (a které právě potvrzují, že vliv opravdu staré prózy/poezie byl signifikantní), mezi nimi vypíchnu třeba Kalevalu.

Musím napsat, že pokud jsem vychvaloval do nebes Světy J. R. R. Tolkiena od Johna Gartha, pak zde máme zdatnou konkurenci.

(Více o českém vydání (s proklikem na to anglické) zde:

)

Světy přibližují místopisné reálie, které vizuálně ovlivnily dílo a tvorbu JRRT, zatímco Tolkien’s Modern Reading cílí na psaný text ve stejném duchu.

Krok po kroku poodhaluje, co bylo předlohou například pro kapitolu Z deště pod okap v Hobitovi, přesněji celá pasáž obklíčení vlky, záchrany v korunách stromů, následného ohně.

Tolkien’s Modern Reading

Nebo kde se vzalo slovo Moria, a proč se vzalo už roku 1932 mnoho let před tím, než se z ní stalo, co se stalo, a nebylo to pouhé sídlo místo ve vzpomínce Thorina na smrt vlastního děda rukou Azogovou.

Nedílnou součástí je také vliv víry a otázek víry na chování aktérů Pána prstenů. Pasáže jsou velice poučné a až při nich mi kolikrát došlo, jak moc věřícím člověkem Profesor byl. Znáte to, Češi jsou zarytí ateisté a mnohé nám obecně uniká. Snad neurazím všechny věřící na našem území (což ani nechci), jenže faktem je, že jsme takový evropský nevěřící úkaz mezi okolními zeměmi.

Knihu doplňují barevné ilustrace, ty nám přibližují mnohá zmíněná díla, a také seznam knih, které – z dlouhého výčtu – sám Profesor četl, vlastnil…

Možná z mé recenze nevidíte to nadšení, které bych rád do těchto řádků vložil, věřte, že jsem více než mile překvapen. Kniha je opravdovou zlatou studnou, navíc obsahově kriticky přistupuje k již publikovaným textům o Tolkienovi, doslova a do písmene rozbíjí mou krásnou představu například o oněch Dopisech. Carpenter jednoduše vynechal u některých dopisů celé pasáže (neboť ne zcela pasují do téze konzervativního Johna Ronalda Reuela Tolkien), přičemž předložená celá znění nám ukazují přímé vlivy moderní četby (tedy moderní v dané době).

Tolkien’s Modern Reading

Pokud bych vám měl doporučit, zda si knihu koupit, řeknu jednoznačné ANO.

Máte-li Tolkiena rádi, zajímá-li vás až s jistou dávkou obsese kdejaká inspirace, životní bod Profesora, jenž ho spoluutvářel, nemůžete se zmýlit.

Hodnocení Starého Brala

Plusy:

  • Snadno čitelný a pochopitelný text
  • Ač se jedná o odborné dílo, je čtivé, nezahlcuje zbytečně podrobnostmi v textu (spíše odkazy a referencemi) a neztrácíte se v textu, jak tomu někdy bývá u obdobné literatury
  • Tolkien vám bude zase o něco bližší, aura mýtického muže, jenž nejlépe od kolébky čerpal jen ze severských legend, neb rozuměl všem jazykům, a jenž se pitval právě a jen v nich, trochu opadá. Dívám se nyní na JRRT jako na muže, který si sem tam taky pořídil v jistém duchu brakovou literaturu a trávil s ní (například ve vlaku) čas
  • Kniha je věcná, není tendenční

Mínusy:

  • Mínusem je spíše má neznalost všech odkazovaných děl. Prostor pro polepšení se a jistou edukaci. Především inspirace Morie mě fakt zaujala! Já ten příběh chci znát, o vícehlavém obru…

Hodnocení: 98 %

Základní informace

Název: Tolkien’s Modern Reading
Autor: Holly Ordway
Rok vydání: 2021
Počet stran: 382
Nakladatelství: Word on Fire Catholic Ministries
ISBN: 978-1-943243-72-3

1 thought on “Tolkien’s Modern Reading: Druhé zásadní dílo o J. R. R. Tolkienovi posledních let

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.