Tolkien na exeterské koleji aneb Už žádné elfy!

John Garth neznačí jen Světy J. R. R. Tolkiena, deep-Tolkien-fan jistě ve své knihovně má jeho mistrovské dílo jménem Tolkien and the Great War. Tato už osmnáct let stará kniha by měla být jednou z biblí tolkienofila, současně s Životopisem a několika dalšími.

Dnešní povídání ale není o téměř čtyř set stránkové publikaci, ale o jiném dílku, které vzniklo v mezidobí Velké války a Světů.

Tolkien at Exeter College

Tolkien at Exeter College spatřilo světlo světa 2014 pod garancí exeterské koleje. Brožurka, možná přesnější označení textu, na 64 stranách líčí život JRRT coby studenta, nastoupivšího do světa vysokoškoláků (roku 1911), a končí obdobím Velké, tedy první světové, války. Pokud jste si četli jeden z mých předešlých článků – překladů dopisů JRRT – právě o tomto období se Profesor zmiňuje, cituji:

Zabral jsem a udělal práci (příliš pozdě, abych zabránil Hon. Mods. od katastrofy) – a dalšího roku vypukla válka, když jsem měl stále ještě jeden rok na vysoké před sebou. V těch časech se chlapi buď přidali, nebo jimi bylo veřejně opovrhováno. Byla to špinavá trhlina, do níž jsem se dostal, zvláště coby mladík s bujnou představivostí a malou fyzickou kuráží. Žádný titul: žádné peníze: snoubenka. Snášel jsem pomluvy a poznámky od příbuzných, zůstával jsem a roku 1915 zvládl závěrečné zkoušky. Uvrtán do armády: červenec 1915. Shledal jsem situaci nesnesitelnou a oženil se 22. března 1916. Květen mě zastihl, když jsem přeplouval Kanál (stále mám báseň, kterou jsem při té příležitosti napsal!) pro krveprolití na Sommě.

Celý dopis pak zde:

Z dopisu Michaelu Tolkienovi z 6. – 8. března 1941

John Garth vás rychle a ladně přenese do Oxfordu, představí tutora JRRT, ukáže na dobových fotografiích Tolkiena coby hráče rugby, coby milovníka Beowulfa, tvůrce Éarendela a počátků textů, z nichž jednou bude Silmarillion. Ač se jedná o dílko poměrně útlé, přesto vás nenechá v klidu, jaký rozsah Profesor odjakživa měl, což dokáží nejen poznámky v učebnici finštiny, ale i ukázky textací a ilustrací opravdu raných děl. Taková ilustrace oxfordské Broad Street z roku 1913! Krása pohledět.

Tolkien at Exeter College

Nesmírnou radost mi udělal i fakt, že knihu odeslal ze svého obchůdku samotný John Garth, tak ač nechtě, dostal jsem se i k podpisu autora knihy, na dopisní obálce, ale přeci jen.

Samozřejmě kniha nekončí rokem 1915, zevrubně se zabývá i nejbližšími roky, kdy vznikla Kniha ztracených pověstí (či příběhů), tedy první výskyty Gondothlim, lidí z Gondolinu, kdy se rodily zlovolné plány Melka, ale i pozdějšími, kdy vznikl citát:

Proboha! Už žádné elfy!

Z anglického: Oh God! No more elves!

Kdo jej vyslovil a proč jej vyslovil, objevíte právě v Garthově knížce.

Tolkien at Exeter College

Hodnocení Starého Brala

Plusy:

  • Jednoduchá a přehledná kniha z počátků vysokoškolského života JRRT
  • Zajímavá fakta, návaznosti, dopady na pozdější tvorbu
  • Řada (byť známých) ilustrací, textů dostává konečně jiný rozměr. Zpravidla znáte jen kontext, neznáte dílka, nebo z knih (věnovaným ilustracím) znáte dílka, nedáte si je do kontextu

Mínusy:

  • Černobílý formát by nebyl až tak problémem, jako spíše obecně nízkonákladové řešení publikace (32 A4 scvaknutých koníkem)

Hodnocení: 89 %

Základní informace

Název: Tolkien at Exeter College: How an Oxford undergraduate created Middle-earth
Autor: John Garth
Rok vydání: 2014
Počet stran: 64
Nakladatelství: Exeter College, Oxford
ISBN: N/A

1 thought on “Tolkien na exeterské koleji aneb Už žádné elfy!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.