Obrázky J. R. R. Tolkiena se dočkaly nového vydání (Pictures by J. R. R. Tolkien + unboxing)

Poslední novinka letošního roku měla ohlášenu premiéru na 11. listopad a jsem tuze rád, že termín byl splněn nejen v UK, ale i u nás. Sice jsem musel vyjít ze své nory do daleké Velké Kopaniny, nelituji však.

Když roku 1979 vyšly Pictures by J. R. R. Tolkien poprvé, ve své době způsobily velký poprask. Spousta nových do té doby nepoznaných ilustrací, komentář Christophera. Dnes se jedná spíše o kousek, který náramně ozdobí knihovnu, ale nic nového nepřinese, neboť vše známe prostě už odjinud.

Tedy my blázni. Nevím, nakolik se běžný čtenář Tolkiena zajímá o kdejakou ilustraci Profesora, přesto v Pictures nečekejte nějaké neznámé malby, raritky či zásadní objevy.

Obdržíte přesně to, co očekáváte. Ilustrace Tolkiena na jednom místě, hezky u sebe, tematicky uspořádané a hlavně ty zásadní, která pomohou s vizualizací míst při čtení základních knih, tedy Hobita, Pána prstenů a Silmarillionu.

Než vydám finální verdikt v souhrnu níže, rozhodně doporučím knihu těm, kdo již vlastní The Art of (H/LotR), ostatním spíše coby příjemný vánoční dáreček nejen sobě, ale i nadšencům do knižního Tolkiena.

Pictures by J. R. R. Tolkien
Pictures by J. R. R. Tolkien
Pictures by J. R. R. Tolkien
Pictures by J. R. R. Tolkien
Pictures by J. R. R. Tolkien

Hodnocení Starého Brala

Plusy:

  • Skvělé ilustrace JRRT
  • Oskenováno a vytištěno novými technologiemi
  • Krásný kousek do knihovny

Mínusy:

  • Kniha dnes překonána jinými publikacemi

Hodnocení: 97 %

Základní informace

Název: Pictures by J. R. R. Tolkien
Autor: J. R. R. Tolkien; C. J. R. Tolkien
Rok vydání: 2021
Počet stran: 104
Nakladatelství: HarperCollinsPublishers
ISBN: 978-0-00-848444-6

5 thoughts on “Obrázky J. R. R. Tolkiena se dočkaly nového vydání (Pictures by J. R. R. Tolkien + unboxing)

    1. Starý Bral says:

      Děkuji moc, uvažuji srovnat více děl mezi sebou, ne jen tato dvě vydání 🙂

      Odpovědět
  1. Pomněnka Plchová says:

    Díky za recenzi a ukázku, nicméně jsem trochu zmatená. The Art of Hobbit/The Art of Lord of the Rings obsahují Tolkienovy ilustrace k daným dvěma knihám, je to tak? Dle údajů na netu mají 140 a 240 stran..kniha Pictures by J. R. R. Tolkien má stejný formát a pouhých 112 stran. Co obsahuje, jestliže ilustrace k Hobitovi a Pánovi prstenů jsou v knihách předešlých? Výběr z toho samého + ilustrace k Silmarillionu? Ilustrace v předchozích publikacích nezveřejněné? Ty samé obrázky co v předchozích dvou, jen stěsnané v menším provedení na méně stránek? Není mi to úplně jasné. A pak je tu ještě kniha J. R. R. Tolkien: Artist and Illustrator. Jaký je průnik všech těchto knih? Čím se jejich obsahy liší? Chceme si s manželem pořídit nějakou knihu s ilustracemi J. R. R. Tolkiena, ale vzhledem k této široké nabídce absolutně netuším, kterou vybrat a jsem z toho zmatená…Předem moc díky za objasnění/radu. 🙂

    Odpovědět
    1. Starý Bral says:

      Takže postupně… The Pictures vyšly vůbec jako první kdy, na konci 70. let. Do té doby se některé ilustrace objevily v různých vydáních Hobita, či Silmarillionu, ale tím to končilo. Takže se udělal výbor toho nejlepšího a vyšla kniha Pictures.

      Nicméně hlad po Tolkienovi, nízká cena skenování a i tisku (ve velkovýrobě) umožnilo vydat Art of H/LotR. Obě se specializují nejen na profláklé ilustrace, ale i na jejich koncepty, rané verze, rozpracované. Takže tyto dvě knihy v krásném formátu nabízejí +- 80 % Pictures, a dalších 150 % navíc. Ilustrace, které jsou v Pictures, a nejsou v Artech, převážně v tak krásném formátu nejsou nikde jinde.

      Artist a Illustrator mám rád, ale liší se mnohém. Je více upovídaná, nabízí všeobecně nejvíce ilustrací, ale často jsou v ní jen náhledovky, to znamená, že není obrázek přes celou stránku 25 * 25 cm (nebo kolik Art má), ale může se stát, že některé ilustrace jsou přes celou A4, jindy jsou jen mimochodem v textu. Je to více badatelské.

      A pak tu máme ještě Maker of Middle – earth, která krásně doplňuje vše výše uvedené a nabízí ještě více 😀

      Takže verdikt:

      1. Pokud vám jde čistě o ilustrace a jemné povídání, volte obojí Arty.
      2. Pokud chcete i ilustrace mimo H a LotR, Pictures vám trochu rozšíří obzory.

      3. Ale pokud chcete jít badatelskou cestou a více než se kochat velkými obrázky vás zajímá vše podrobně, Artist a Illustrator je skvělá volba.

      Knihy se víceméně nepřekrývají výrazně, takže kdo chce znát každé Tolkiení čmárknutí, musí si stejně pořídit vše, a i tak nebude mít vše, ale drtivou publikovanou většinu ano.

      Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.