Linguaphone Conversational Course – English: První zvuková nahrávka J. R. R. Tolkiena

Jelikož jsem dnes na Aukro objevil v nabídce prodejce hlasové nahrávky J. R. R. Tolkiena na gramodeskách, sluší se vlastně o těchto 78 rpm deskách něco napsat.

Linguaphone

Když jsem si před mnoha lety vzal Adamantu za ženu, zůstaly nám po svatebním veselí nějaké vybrané peníze a rozhodli jsme se, že si je rozdělíme napůl (po zaplacení všeho okolo) a že si každý koupíme nějakou radost sobě vlastní. Žena si vybrala šicí stroj Singer a od té doby ušila spoustu užitečných věcí. Já si vybral Linguaphone Conversational Course – English s první dochovanou nahrávkou hlasu J. R. R. Tolkiena. Od té doby desky nevykonaly žádnou užitečnou věci (z pohledu rodinného), ale radostí se tetelím dodnes. Což je pocit k nezaplacení. Chápejte…

Linguaphone

Roku 1929 obdržel Profesor nabídku přivýdělku (a tu s velikou chutí přijal), aby svým hlasem doprovodil hned dvě desky, které sloužily studentům angličtiny. A tak v červenci téhož roku zvěčnil svůj hlas. Celý na klíč uzamykatelný kufřík v meziválečných letech obletěl svět a pár kusů se nachází také v Česku. Prvně se Linguaphone vydalo roku 1930 a následovalo několik dotisků, mohu-li takto o LP mluvit.

Linguaphone

Kufřík obsahuje 30 kurzů, čili 15 gramodesek (strany A a B jsou číslovány separátně), jednu gramodesku se zvuky, a obsahoval také doprovodné textace (ty však nemám).

Linguaphone

Podstatný je nicméně kurz 20 a 30.

Kurz 20: At the Tobacconist’s (V trafice) přináší jednak Tolkienem namluvenou předmluvu, jednak Tolkienem namluveného prodejce (zatímco Lloyd James představuje zákazníka).

Kurz 30: Wireless (Bezdrátové spojení) pak nabízí dialog mezi Tolkienem (majitelem rádia) a Lloydem Jamesem (návštěvou).

Osobně musím říct, že kdybych se měl učit angličtinu právě od Tolkiena, nerozumí mi nikdo. Myslím, že obecně mluvil Profesor pro nerodilé a netalentované angličtináře dosti nezřetelně, a možná je to jen můj subjektivní vjem.

Linguaphone

Jak víme z Životopisu, byl Tolkien dosti nedůvěřivý k těmto technologiím, ale také víme, že si následně sám pořídil modernu (na danou dobu) a svůj hlas často a rád nahrával a experimentoval.

Linguaphone

Pokud na vás někde vyskočí Linguaphone za pro vás příznivou cenu, neváhejte si tento těžký kufřík pořídit. Hlasový záznam za pár let oslaví rovnou stovku a jak jsem už psal, jedná se o nejstarší dochovanou nahrávku hlasu J. R. R. Tolkiena.

Linguaphone

Přiznám se, že jsem své desky nikdy nepustil – nemám potřebnou techniku, na které bych tento kousek spustil. Nicméně na internetu (jako ostatně vše) se dá nalézt vše, takže Let`s Google.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.