Cor Blok, malíř a ilustrátor, jehož dílo měl samotný JRRT

Cor Blok byl holandský malíř, ilustrátor a vystudovaný historik. Narodil se roku 1934 a umřel v minulém roce, tedy 2021.

Tolkien Tapestry

Já se k jeho dílu prvně dostal patrně přes jednu z knih ilustrací k Tolkienovu dílu na začátku 90. let, poté mi po dva roky viselo jeho dílo na zdi, neboť v letech 2011 a 2012 dostal tu čest být tváří obou oficiálních kalendářů od HarperCollins.

Tolkien Tapestry

Cor Blok se proslavil především ilustracemi k Hobitovi a k Pánu prstenů v 60. letech, které oslovily i samotného J. R. R. Tolkiena, až si dva obrazy sám pořídil! A jeden dostal darem. Sám se zmínil v jednom z dopisů, že jsou obrazy přímo fascinující.

Tolkien Tapestry

Když jsem roku 2011 obdržel novinkový katalog knih zmíněného anglického vydavatele, byla mezi nimi i kniha A Tolkien Tapestry, tehdy za pakatel, ale jelikož jsem tou dobou neměl ještě řadu textů Profesora, byl Cor Blok odsunut stranou.

Tolkien Tapestry

Nyní, po 11 letech, je kniha spíše sběratelský artikl a sehnat ji v angličtině je otázkou peněz. A jelikož nemám pocit, že by mě přiložený text k ilustracím jakkoliv obohatil, pořídil jsem si italskou verzi. Na internetu seženete za pár korun, a pokud máte Cora Bloka rádi, nebudete litovat. Kniha se jmenuje L’arazzo di Tolkien: Immagini ispirate a Il signore degli anelli.

Tolkien Tapestry

Nabízí celkově 160 stran ilustrací, textů a dodatků (kde za povšimnutí stojí obrázek nazgûla). Formát příjemný, lesklý papír a poctivá gramáž, vše, co od knihy s ilustracemi očekáváte.

Tolkien Tapestry

Hodnocení Starého Brala

Plusy:

  • Příjemný formát, provedení a i gramáž papíru
  • Kdo má rád Cora Bloka, ocení, kdo ne, těžko si k němu najde cestu jen díky této knize

Mínusy:

  • Mám italské vydání, takže vlastně nevím, co se v ní píše

Hodnocení: 90 %

Základní informace

Název: L’arazzo di Tolkien: Immagini ispirate a Il signore degli anelli (z angl. originálu: A Tolkien Tapestry: Pictures to accompany The Lord of the Rings)
Autor: Blok, Cor; Collier, Pieter
Rok vydání: 2011
Počet stran: 160
Nakladatelství: Bompiani / RCS Libri S.p.A.
ISBN: 978-88-452-6825-0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.