Jedna z mnoha: The Lord of the Rings: Adventure Book Game

Dlouho jsem si nepořídil žádnou deskovku na téma Středozemě, dosti za tím vším možná stojí mírné zklamání z crossoveru Magicu, na které jsem se dva roky těšil, aby přišlo mírné zklamání (ač samozřejmě se snažím pochopit mindset moderních společností, které by schytaly zase kritiku mas), nicméně… Nicméně na mě někde vykoukla novinka od Ravensburgeru (ano, toho Ravensburgeru, jehož puzzle (já tedy čtu hezky německy pucle) snad každý z nás aspoň jednou v životě postavil). Jelikož mám od nich již jednu deskovku (Kraina Zamków), která se nedočkala české lokalizace, řekl jsem si, dám tomu šanci.

The Lord of the Rings: Adventure Book Game

Novinka se jmenuje The Lord of the Rings: Adventure Book Game, graficky vychází z filmů, ale na první dobrou se zdá, že to může být fajn rodinná oddechovka (na rozdíl od jiných eurovek), která nezabere x hodin hraní a která by mohla být snadno hratelná. Proč toto píšu? Začnu postupně – nechal jsem se zlákat na Putování po Středozemi, interaktivní deskovku, ke které potřebujete minimálně mobilní aplikaci, a spíše jsem nenašel důvod si ji užít. Atmosféru jsem nenasál, stavění hexů a pohyby postav mě nenadchly a kdyby hra měla jakékoliv jiné jméno, asi by to nemělo na hratelnost a princip žádný dopad. A pak zde máme Válku o Prsten, pravý opak Putování, hra a všechny principy sálají Pánem prstenů, mechanismy fungují, jako byste četli knihu a všechny návaznosti jsou prostě logické. Jen jednu partii určitě nestihnete odehrát do hodiny, dvou,…

The Lord of the Rings: Adventure Book Game

Před časem jsem se rozplýval nad pohodovkou An Unexpected Party, kterou mám nejraději, co se grafiky týče, více například zde:

A tak bych mohl pokračovat mnoha jinými hrami, které jsem již okusil (a zdaleka ne všechny, neboť jich jsou stohy). Nicméně se vrátím k Adventure Book Game.

The Lord of the Rings: Adventure Book Game

Hra je určena pro 1 – 4 hráče (dnes je v módě mít vše v solitérním módu, a když hra není, často schytává kritiku) a to od 10 let, dovolím si tvrdit, hranice bude nižší, jsou-li děti navyklé na deskovky moderního typu (tedy žádná Člověče, Dostihy a jiné o 100% náhodě hry).

The Lord of the Rings: Adventure Book Game

Obdržíte několik figurek, pár žetonů, karet a knihu. Žádný herní plán, ale knihu, kde je těch plánů hned osm. A vaším cílem je projít postupně všemi z Hobitína až k Hoře osudu a zničit prsten, a to dříve, než se vás pohltí moc Prstenu. Pokud se tak stane, hra končí a začíná hezky od první kapitoly.

Rozdělení na kapitoly navíc perfektně umožňuje rozvrhnout hraní na více etap a nemusíte řešit, jak uchovat stůl nedotčen. Navíc pravidla mají osm stran, z toho více než polovina je výkladová a nevěnuje se herním principům, pochopíte za pár minut.

The Lord of the Rings: Adventure Book Game

Jednotlivou kapitolu splníte, když dosáhnete všech výzev (či challenges), otočíte stranu, rozestavíte dle instrukcí, nachystáte karty a hrajete. A možná jedna zajímavost, nehrajete za jednu konkrétní postavu, ale v každém tahu dle karet a možností za jednu až dvě na hracím poli. Jedná se tedy o kooperativní hru, kde jsou pohyby nepřátel řízeny akcemi, kartami, danou kapitolou.

Zda doporučím? Netroufám si říci, každý má rád jiný styl hry, ale máte-li děti, nebo trávíte noci osamoceni a nechcete se trápit dlouhou hrou, určitě vás tento Pán prstenů od Ravensburgeru rozptýlí.

Základní informace

Název: The Lord of the Rings: Adventure Book Game
Autor: Jay Little, Ryan Miller, Marcus Ross
Rok vydání: 2023
Nakladatelství: Ravensburger

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.