Rings of Power aneb Když volnomyšlenkáři popírají sebe sama a konzervy to mají těžké

Dlouho jsem váhal, zda tento článek vůbec umístit k sobě na web, nicméně po dlouhém váhání jsem si řekl Proč ne? Za pár měsíců některým z nás na monitory a obrazovky zamíří seriálové zpracování Pána prstenů, respektive titul Prsteny moci (Rings of Power), které budí tolik emocí, až by se dalo říci, že se to pánům marketérům a PR povedlo. Jakákoliv reklama je reklama.

Rings of Power

Nač má Amazon práva?

Abychom mohli osvětlit, proč se v seriálu odehrává, co se odehrává, vyskytují postavy, jaké vyskytují, a naopak chybějí mnohdy i ty podstatné, je nutné si říci, čím je to způsobeno.

Amazon, dle dostupných informací, od Tolkien Estate zakoupil za astronomickou sumu práva na:

1. Hobita,

2. Pána prstenů,

3. Dodatky z Pána prstenů, tedy z Návratu krále.

Naopak nemá práva na:

1. Silmarillion,

2. Nedokončené příběhy.

Jelikož nosným tématem má být Druhý věk, absence Silmarillionu a Nedokončených příběhů je dosti citelná (vždyť kde máme více zdrojových informací o dané éře, než právě tam), a co není uvedeno v prvním trojlístku zakoupených zdrojů, může být domyšleno, vytvořeno, případně se souhlasem Tolkien Estate, tedy Tolkienových dědiců, přidáno.

Obecně se Druhému věku Profesor, v mých očích, věnoval spíše okrajově a spíše letopisecké seznamy králů a událostí otevírají dveře fantazii.

Ale Tolkien prodal práva za svého života!

Tímto argumentem se nyní zastánci seriálového zpracování ohánějí, neboť jim to dává – v jejich očích – za pravdu, že lze v adaptacích těch, kdo práva mají, provádět úpravy. Přece od toho si to zaplatili, ne? Jenže se dostáváme na křehký můstek v Khazad-dûm. Zatímco jeden tábor bude zatvrzele křičet Ale Tolkien by to tak nechtěl!, bude druhý v rámci domnělé liberálnosti hledat obhajobu všeho, co se na „plátnech“ objeví. Jsme přeci ve 21. století.

Nabízí se pak otázka morálky a cti. Je tedy oficiální text či adaptace, jejíž autor je jednoduše natolik movitý, že si práva zaplatí a může si za dohledu dědiců JRRT páchat jakákoliv dobra a zla, či naopak chudáka celoživotního Tolkienofila, jenž zná zpaměti všechny númenorejské krále, bohužel nemovitého, se svým věrohodným fan příběhem, který by do kapsy strčil pomalu i samotného Profesora? Odpověď je prostá: a) je správně.

Tolkien Estate má jasno, ostatně si stačí přečíst podmínky na aktualizovaném webu TE. Nezaplatils? Nesmíš ani uvést jméno Tolkien do svého jihomoravského spolku čtenářského klubu. Jedeš tvrdý marketing? Tak klidně z Bombadila udělejme pokryteckého #metoo muže, jenž se v rámci BLM zpovídá ze svých činů vůči skřetům. Zde uvádím silně nadsazený příměr. Ale pro pochopení snad stačí.

Nelíbí se ti trpaslice z plakátu? Jsi rasista!

Je to jednoduché. Kdo má nějakou představu o díle JRRT, studuje a čte materiály, zkoumá jeho život a chápe pohnutky, kterými se Profesor řídil, a především, NALEZNE ODVAHU O TOM SLUŠNĚ POLEMIZOVAT, nejpozději do druhého příspěvku je rasista. A zkuste si být v dnešní době nálepek rasistou, povím vám, žádná legrace.

Jméno Dimitra Fimi by vám nemělo být zcela neznámé, uznávaná expertka na Tolkiena, akademická lektorka a spisovatelka, která dostala znovu na svět například Tolkienovo dílo Secret Vice a plejádu jiných studií, otevřeně v jednom nedávném článku kritizovala právě všechny rasisty. Nejsilnějším argumentem bylo Na tom nesejde. Abych byl přesný, Dimitra Fimi napsala:

„Ale obsazení rolí je různorodé, které vede k tomu, že ne-bílí herci hrají elfa a trpaslici, což vedlo k pozdvižení určité části fanoušků Tolkiena. Někteří fanoušci argumentují tím, že Tolkien nikdy nepopsal elfy, trpaslíky nebo hobity jinak, než že jsou bílí, a tvrdí, že herecké obsazení nerespektuje jeho knihy. Ale tento argument pokulhává ve dvou ohledech.

Zaprvé, jedná se o smyšlené postavy, které nejsou zcela přesně popsány v originálních knihách – Tolkien se více zabýval metafyzickou než biologickou otázkou. Navíc jsou známy případy elfů a hobitů tmavší pleti v draftech Silmarillionu či prologu z Pána prstenů.

Zadruhé, i kdyby Tolkien specifikoval, že by všichni elfové, trpaslíci a hobiti byli bílí, stále na tom nesejde.“

Zdroj: https://theconversation.com/lord-of-the-rings-debunking-the-backlash-against-non-white-actors-in-amazons-new-adaption-177791


Nemohu dát než za pravdu, pokud se narodím v Zimbabwe, oblíbím si Tolkiena, stanu se režisérem lokálního významu a natočím Hobita, patrně zvolím herce místní. A je to fakt šumák. A také ve svých 8 letech, pokud budu číst knihu, představím si postavy tak, jak vnímám i své okolí, to je fakt.

Pokud se ale vydám dráhou mezinárodního díla, kde mám na výběr, mám neomezené možnosti, chtěl bych jít formou předlohy. Já určitě ano.

Nemohu ale souhlasit s oním Na tom nesejde, a proč?

Sexuální scény a násilí? To by neasociovalo Tolkienovu vizi…

Toto jsou opět slova Dimitry Fimi: „Měla bych obavy, kdyby se to stalo Hrou o trůny Druhého věku. Nebylo by to tím, co by si člověk asocioval s Tolkienovou vizí, byla by to jen odvozenina.“

A já se ptám proč? Proč budí barva pletí, délka a existence vousů negativní emoce v souvislosti se seriálem Rings of Power, kdy se dva tábory osočují z rasismu a nepochopení Tolkiena? Proč tedy ten, kdo si myslí, že rozumí odkazu Tolkiena, jeho snaze stvořit historii jeho rodné Anglii, je druhou skupinou označen za rasistu? A proč ten, jenž rasismem mává doprava doleva a nutí v rámci ideologií 21. století přijímat různé úpravy historie/děje/… striktně odmítá sexuální scény, násilí a politiku a náhle má argument „Tolkienova vize“?

Co je Tolkienova vize? Obyčejný alibismus přeci!

Jak jsem psal již zde:

Elfové a lidé, a dokonce i skřeti a další, a nyní se PODRŽTE, plodili děti! Ano, je tomu tak. A dokonce se o tom ve výše uvedeném textu Tolkien rozpovídal, a v The Nature of Middle-earth byste nalezli ještě několik dalších narážek a elfských pojmů. A nejen tam, stačí prolistovat nejednu studii především amerických časopisů s textacemi JRRT, které se do knih nedostaly.

A nyní mi tedy řekněte, proč je téma pleti číslo jedna, které musí být přijato jako úzus, protože (a tím argument končí), a opovažte se ohánět Tolkienem! Ale pokud jde o nahotu, plození a vše okolo, nebo i o násilí a pletichaření, v ten moment se už Tolkienem ohánět můžeme.

Já se v tom ztrácím.

Co se tedy smí? A proč se něco nesmí? Kdo určuje hranici?

Ať je to klidně brutálně-násilnická sexuální řež, Elanor to nespasí

Tímto prohlášením si moc příznivců nezískám, ale kdo mě čte a sleduje již nějaký ten pátek, ví, že mě neoslnily ani filmy (ty jsem viděl právě jednou, v případě PP druhý a třetí díl prvně až předloni po strašném zklamání při premiéře jedničky v kinech někde v dávnověku), a nepohrnu se ani do seriálu. Až kouknu, tak se kouknu. Přesto již nyní vím, že to bude velká fan fikce, jejíž úroveň může být stejně tak skvostná, jako špatná, ale na tom nesejde. Zaplatili si to. A zatímco já ne, nemohu vás ničím svým oficiálně obohatit.

Jediným zdrojem, který uznávám, pro mě jsou texty JRRT a CJRT. Vše ostatní je fikce. Zda ji stvořil David Day, Peter Jackson či Vladimír Šlechta, na tom nesejde. Nesmíme je NIKDY brát za Tolkiena v pravém smyslu slova.

Starý Bral

A i právě proto je mi vlastně jedno, zda Galadriel skáče po ledovcích s nožíkem jako kamzík, že někdo lapá šípy, že si lidé raději přivlastní teorie o křížení ras (jejichž přesným případům se Tolkien mnohokráte zabýval), než aby přijali Profesorem sepsaná fakta. A pokud mi někdo řekne, že hobití dítě jména Elanor ve Druhém věku (!), což je mimochodem snad největší faux pas Rings of Power (snad všichni víme, které hobití dítě neslo jméno Elanor a proč), je opodstatněné, omlátím mu o hlavu svou dýmku! A že trpasličí představitelka je tmavší pleti (což jsem nevnímal), je putna, více u ní hledám vousy (ač se opět už dost slovíčkaří a Dodatky doplňují větou z Nature, která upřesňuje na straně 187 vlastnictví vousů na trpaslíky-muže (all male Dwarves had them)).

No, pak samozřejmě se měli lidé a elfové a skřeti a enti a Valar a všichni rádi. A milovali se, a množili se. Sice představa Tolkiena, vyplývající z éry jeho života, jistě byla taková, že se miloval vždy a zásadně jen muž a žena, nejlépe po sňatku, nic nemění na faktu, že se tomu dělo. A za válek se u skřetů určitě odehrávala různá znásilnění, sňatky lidí z rozumu a pro území (o historii lidí toho moc nevíme) či krásná romantická dvoření – kupříkladu v případě Arwen a Aragorna.

Takže proč nemít seriál, který uspokojí potřeby všech moderních lidí, kteří zhltnou seriál, než se objeví nějaký další v rámci Netflixu či Amazonu?

Pro mě to nebude nic zajímavého, ale nemohu upřít, že dnešní doba právě touto cestou dokáže získat nové čtenáře, nový hype. Nový hype značí nové výtisky knih, nové texty, které by jinak ležely ladem v Bodleian či Marquette University.

Jen toho já nemusím být účasten. Ale buďme fér, pokud omlouváme něco, neseparujme. Je-li někdo rasistou jen proto, že má na základě Tolkienem sepsaných idejí představu jakkoliv opodstatněnou či lichou, pak nazývejme tábory asexuálů a pravdoláskařů také hanebnými pojmy jen proto, že mají svou vizi. A přitom všichni budou tvrdit, že ta jejich je ta Tolkienova.

Za mě nevěřte Tolkienově vizi, jež je předkládána těmi, kteří to dělají jen a jen pro peníze a pomíjivou slávu.

1 thought on “Rings of Power aneb Když volnomyšlenkáři popírají sebe sama a konzervy to mají těžké

  1. Semiš says:

    Jak může údajná expertka na Tolkiena tvrdit, že vzhled trpaslíků a Elfů není v knihách dostatečně popsán???
    Ten seriál je naprostá SJW slátanina, která trollí fanoušky Tolkiena a parazituje na slavném jméně.
    To je tak strašně snadné narvat do seriálu černochy do rolí, na které se nehodí, a pak hystericky ječet, že komu se to nelíbí, ten je rasista… Kdyby si ti dementní tvůrci dali stejnou práci s prozkoumáním Tolkienova světa jako si dali s osočováním „opozice“, tak by i pro ty černé herce našli vhodné role zapadající do lore.
    Já už ani nemůžu říct, že tyhle multikulti sra*ky bojkotuju, protože nejde vědomě bojkotovat něco, o co mám nulový zájem.

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.