George Allen & Unwin: A Remembrancer, vzpomínky Raynera Unwina, který „schválil“ Hobita pro tisk

V minulém příspěvku:

Dopisy JRRT: Když Tolkien nevěděl, co by mohli hobité ještě světu nabídnout…

jsem se zmínil, že by Raynera Unwina (*1925 – †2000) měl znát každý, kdo si oblíbil nejen Bilba Pytlíka, ale vůbec Středozemi jako takovou. A když jsem se dozvěděl o dotisku knihy George Allen & Unwin: A Remembrancer přímo z pera Raynera Unwina, zběsile jsem myší klikal na chystaný pre-order. Když vyšla kniha naposledy, psal se rok 1999 (a možná byl nějaký mně neznámý dotisk), a tou dobou jsem byl rád za tituly v češtině od Mladé fronty.

Za pár dní si to ke mně šinul mladý Bulík, který má na starosti roznos pošty po celém Kraji a v ruce třímal zelený skvost. Řekl jsem si – Jen nakouknu – a o dvě hodiny později jsem i bez slovníku hltal třetí kapitolu.

Pokud vás zajímá příběh nejen samotného Raynera, ale chod vydavatelství jako takového, nemůžete se volbou knihy zmýlit.

Rayner Unwin A Remembrancer

Stanley Unwin, jenž majetnicky vstoupil na počátku 20. století do vydavatelství George Allen & Co., měl čich na autory. A především byl výborným manažerem, neboť i z pohledu moderní optiky nesázel jen na svůj úsudek, ale dal například i na názor jedenáctiletého syna, již zmíněného Raynera. Postupem času převzal vydavatelství právě Rayner a nakonec vše odkoupila společnost HarperCollins, jež vydává JRRT exkluzivně dodnes.

Rayner Unwin A Remembrancer

Když si Rayner přečetl tiskopis Hobita, sepsal o něm 30. října 1936 krátkou zprávu, přesného názvu „Zpráva o Hobitovi“:

Bilbo Pytlík byl hobit, který žil ve své hobití noře a nikdy se nevydal na žádné dobrodružství, než jej čaroděj Gandalf s trpaslíky nepřesvědčil na jedno vyrazit. Zažil napínavé chvíle v bitvách se skřety a s vrrky. Nakonec došel k Osamělé hoře; drak Šmak, který ji střeží, je zabit, a po úžasné bitvě se skřety se vrátil domů – bohatý! Kniha, i díky mapám, nepotřebuje už žádné ilustrace, je dobrá a měla by se líbit dětem ve věku od 5 do 9 let.

Až díky knize A Remembrancer vím, kolik gramatických chyb v originále tato zpráva obsahovala. Kdybych se pokusil být doslovný (a imitovat chyby v českém prostředí), zněla by zpráva asi následovně:

Bilbo Pytlík byl hobit, který žil ve své hobití noře a nikdy se nevydal na žádné dobrodružství, než jej čaroděj Gandalf s trpaslíky nepřesvjedčil na jedno vyrazit. Zažil napýnavé chvíle v bitvách se sktřety a s vrrky. Nakonec došel k osmolené hoře; drak Šmak, který ji ztřeší, je zabit, a po úžasné bitvě se skřety se vrátil domů – bohatý! Kniha, i díky mapám, nepotřebuje už žádné ilustrace, je dobrá a měla by se líbit dětem ve věku od 5 do 9 let.

Přiznávám, těch chyb není zase tolik, ale dávají zprávě na autentičnosti, kterou například z Životopisu nezískáte.

Rayner Unwin A Remembrancer

Rayner ve svých vzpomínkách často píše o otci, ale i o štěstí na autory, které se k jeho vydavatelské rodině přiklánělo. Zatímco George Allen měl Johna Ruskina, otec Stanley Bertranda Russela (nositele Nobelovy ceny za literaturu), bratranec Philip Thora Heyerdahla, tak Rayner Tolkiena.

A Remembrancer je rozdělen na deset kapitol, z nichž jsou hned dvě věnovány publikování Tolkiena (kapitoly Publishing Tolkien (1) a Publishing Tolkien (2)) a zabývá se všemožnými tématy. Nejen Hobitovi a Pánovi prstenů, ale všem známým a i méně známým povídkám, textům či Silmarillionu. Zabývá se nikdy nerealizovanou filmovou adaptací Pána prstenů, o niž jsem se už také zmínil zde:

Dopisy JRRT: Jak by se na trilogie díval sám Tolkien? Ohromeně či znechuceně?

Dozvíme se však i různé pochyby JRRT ohledně svých děl, na druhé straně pak i počet prodaných výtisků Hobita po vydání PP, atd.

Opravdu zajímavé čtivo, končící účastí Raynera na pohřbu Profesora, kde, cituji:

Pamatuji si, že jsem stál vedle (Tolkienova) nejmladšího syna, Christophera, jehož jsem znal nejlépe, a jen mu naznačil, co znamená být správcem literárního dědictví. Nikdy bych ani nesnil, že Christopher zasvětí celý život jen této roli a že se mu povede dostat do tisku neuchopitelný Silmarillion, ale i celou řadu dalších knih… (kráceno)

Dnes se nějak odkazuji na předchozí články, ale o jmenování Christophera správcem literárního dědictví se můžete dočíst právě v závěti JRRT:

Tolkienova závěť aneb Nečekejme zázraky

Rayner Unwin A Remembrancer

Poslední odstavec věnuji spíše detailům, kterých je kniha plná, například se Rayner zamýšlí i nad světem před antibiotiky a po nich, kdy si všiml už jen z korespondence s Tolkienem, kolikrát v mládí poukazoval na různé nemoci svých dětí, nákladech na jejich léčbu, a na pozdější léta, kdy jednak byl větší přístup k léčivům, ale kdy medicína učinila pořádný krok kupředu.

Rayner Unwin A Remembrancer

Kdybych měl nějaké provize prodej knihy, napsal bych: KUPUJTE, NEBUDETE LITOVAT! Jelikož nic takového nemám, napíšu jen: KUPUJTE, NEBUDETE LITOVAT!

Hodnocení Starého Brala

Plusy:

  • O životě JRRT se člověk může dnes a denně dozvědět něco nového, pokud člověka zajímá i pohled vydavatele, nemůže koupí této chyby ani trochu litovat
  • Zpráva Raynera – respektive její kopie – mě velice mile potěšila.
  • I pro špatné angličtináře se opravdu dobře čte, pro mě tedy nesmírné plus

Mínusy:

  • Nelze to mít Rayneru Unwinovi za zlé, přesto z pohledu JRRT bych uvítal ještě více Tolkiena, ale to je jen jedno malilinkaté mínus

Hodnocení: 90 %

Základní informace

Název: George Allen & Unwin: A Remembrancer
Autor: Rayner Unwin
Rok vydání: 2021, první vydání 1999
Počet stran: 294
Nakladatelství: Merlin Unwin Books
ISBN: 987-1-873674-37-6

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.