PŘEKLAD: Co vše je tedy Středozemě? Dopis č. 114

Na sociálních sítích jsem nedávno přidával krátký příběh o Sedláku Jiljím z Oujezda, mé nejoblíbenější povídce J. R. R. Tolkiena.

Na řádcích níže přináším překlad dopisu číslo 114 z Dopisů J. R. R. Tolkiena, ten byl sepsán roku 1948, tedy rok před vydáním Sedláka.

Asi bych se nezabýval dopisem nikterak více, kdyby v něm nezazněla velice letmá zmínka:

I wrote long ago (and passed the proofs a year ago) another (short) work on a rather different period: Farmer Giles of Ham.

Letters of J. R. R. Tolkien, dopis číslo 114

V mém překladu: Kdysi jsem sepsal (a před rokem předal korektury) jiný (krátký) příběh z poněkud jiného období: Sedlák Jiljí z Oujezda.

Z rozšířených vydání Kováře z Velké Lesné víme, že ten se časově odehrává nejpozději, resp. nejblíže k našim dějinám, de facto je Kovář posledním příběhem ze Středozemě. Pokud ale Tolkien hovoří o Sedlákovi, že se jedná (oproti Hobitovi) o příběh z jiného období (ne však místa), nachází se Volský Brod a další vísky rovněž ve Středozemi nějakého Pátého či Šestého věku?

Ať tak či onak, vzhůru na překlad.

Dopis číslo 114: Z dopisu Hughu Broganovi

7. dubna 1948

[Brogan, tehdy školák, napsal Tolkienovi, přičemž vychvaloval Hobita a prosil více informací o popisovaném světě.]

Těší mě, že se Ti „Hobit“ líbil. Už deset let se ale věnuji sepisování dalšího (delšího) díla ze stejného světa a ze stejné historické epochy, v němž se určitě dozvíš vše o Nekromantovi a o Morijských dolech. Nebýt obtíží s dopisováním posledních kapitol a s nedostatkem papíru, mohl být už na pultech. Doufám, že jej letos dokončím, a určitě Ti dám vědět. Kdysi jsem sepsal (a před rokem předal korektury) jiný (krátký) příběh z poněkud jiného období: Sedlák Jiljí z Oujezda. Nevím, co, krom papíru, jej zdržuje, ale měl by se objevit už na podzim nebo na zimu. Ale neukojí zvědavost na dávné časy. Obávám se, že žádné informace nikde nenalezneš už jen proto, že všechny dokumenty vlastním já a že nakladatel je nezveřejní. To, co opravdu potřebuješ, je Silmarillion – pojednává o dějinách Eldalië (či elfů, v nepříliš přesném překladu) od jejich vzestupu až po Poslední spojenectví, včetně prvního prozatímního svržení Saurona (Nekromanta): čímž by ses dostal téměř do doby „Hobita“. Určitě bys uvítal některé mapy, chronologické tabulky a základy jazyků Eldarin (neboli elfů). Vše toto samozřejmě mám, obeznámeno je jen pár lidí z okolí, které zahrnuje i mé syny (také kdysi navštěvovali Dragon School).1 Pokud najdu trochu času a taky způsob, jak je či jejich část reprodukovat, řekněme strojopisem, a tebe bude nadále zajímat tato málo prozkoumaná část prehistorie, některé z dokumentů bych ti přenechal.

Poznámky:

1.            Hugh Brogan byl žákem této školy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *