Tolkienova víra, přelomový životopis JRRT, tedy JRPRT

O Holly Ordwayové jsem už v předešlém roce psal a pěl jednu ódu za druhou, když jsem se se spisovatelkou mohl osobně v minulém týdnu poznat, byl jsem mile překvapen, jak velkou znalost Tolkienova života, a nejen jeho, má. Tolkien’s Modern Reading vychvaluji zde:

Pro letošní rok si ale připravila daleko větší parádu – Tolkien’s Faith: A Spiritual Biography, první ucelený a komplexní životopis Profesora pohledem víry, křesťanství a vlivu Bible na jeho život, tvorbu a vlastně i na celou Středozemi. A když vám autorka knihu předá s osobním věnováním, je i 480stranná cihla nesena s lehkostí pírka.

Tolkien’s Faith

Ordwayová hned v první kapitole jasně odkazuje na Tolkienův dopis z roku 1953, který začíná slovy: „Pán prstenů je samozřejmě ve své podstatě náboženské a katolické dílo.“ Čímž poukazuje na hlavní motiv, tedy na motiv víry, v jeho dílech.

Jenže Holly Ordwayová začíná už předky Tolkiena a velice rychle nám předává obraz výchovy mladého JRRT, aby nám oznámila, že v 11 letech, roku 1903, při Prvním svatém přijímání a biřmování přijal jméno Philip a nabyl tak duchovního jména John Ronald Philip Reuel Tolkien. Následují strasti při oxfordských studiích, kdy v devatenácti letech objevoval kosmopolitní svět plný rozmanitých podob velkoměsta.

Ordwayová v perfektně ocitované knize přidává příklady básní – modliteb, jež JRRT vytvářel (nedávno jsem zde některé překlady dával).

Nejen duchovní, ale i osobní život se promítal do Středozemě, například rozmluva Bilba s Thorinem po Bitvě pěti armád je zřejmě důsledkem otcovské lásky mezi JRRT a Francisem Morganem (jenž byl katolickým kněžím v orátoři sv. Filipa Neriho, anglicky Philip Neri, po němž JRRT získal ono P do jména). Ač je dílo protkáno spoustou křesťanských odkazů, věnuje se podstatnou měrou i Edith, tedy Tolkienové Lúthien, které nikdy tak neříkal, ač věděla, že ona je jí je.

Tolkien’s Faith

Přiznávám se, že jsem nepřečetl ještě všechny kapitoly (ale většinu z nich), a získávám na Profesora jiný vhled a pohled, než jak jej nám představil Humphrey Carpenter, o němž Ordwayová naživo řekla, že Tolkiena prostě nepochopil. Že nechápal jeho život, jeho pohnutky, a to se odrazilo v textu Životopisu.

Nicméně strasti s vydáním Silmarillionu kombinované s úryvky soukromé korespondence s vydavatelem vystihují Tolkiena stejně tak úžasně, jako i vztah ke svým přátelům, rodině a k Bohu.

Tolkien’s Faith

Chcete-li pochopit dílo JRRT, chcete-li pochopit JRRT, tedy JRPRT, měli byste knihu zařadit na svůj seznam, Tolkienova víra je obrazem samé podstaty života Profesora.

Hodnocení Starého Brala

Plusy:

  • I pro ateistu pochopitelný text, plný vysvětlivek pro neznalé všech křesťanských zvyků (vč. glosáře na konci)
  • Zatímco v Carpenterově Životopisu čteme o stěhování například do nového domu v rámci Oxfordu, Ordwayová přidává informace o sepsané básni o Panně Marii
  • Spousty citací, citátů a korespondence, ukázek děl s odkazy na biblické předlohy
  • Životopis, nad nímž musíte přemýšlet

Mínusy:

  • Opravdu není co vytknout…

Hodnocení: 98 %

Základní informace

Název: Tolkien’s Faith: A Spiritual Biography
Autor: Holly Ordway
Rok vydání: 2023
Počet stran: 480
Nakladatelství: Word on Fire Catholic Ministries
ISBN: 978-1-68578-991-6

Tolkien’s Faith

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.