The Hobbit Illustrated De Luxe Edition + HB Edition, Hobitů není nikdy dost!

Tentokráte začnu obligatorně, po Pánu prstenů, ilustrovaném autorem:

a po Silmarillionu, ilustrovaném autorem:

přichází na scénu Hobit, ilustrovaný autorem:

Hobbit illustrated
Vlevo De Luxe, vpravo klasické vydání

A jak tomu bylo i u předešlých knih, dočkali jsme dvou verzí: De Luxe, a klasiky. To první zdobí zlato, to druhé runy, obdobně tomu bylo i u předešlých knih.

Hobbit illustrated
Hobbit illustrated

V čem se obě vydání liší? Klasické vydání má navíc v uvozovkách jen snímatelné mapy, přičemž Thorinova mapa napodobuje měsíční runy tím, že je má vytištěny na rubu mapy, ale proti oknu si je můžete pěkně zobrazit.

De Luxe vydání přidává Thorinův dopis, obrázek přebalu a pamflet Mathoms: A treasury of writings, including a brief history of, and other works related to THE HOBBIT, na němž se podílela ostřílená jména Wayne G. Hammond, Christina Scullová a John D. Rateliff. Obsahuje i esej Dragons J. R. R. Tolkiena.

Hobbit illustrated
Hobbit illustrated

Obě knihy obsahují také Předmluvu k výročí 50 let Hobita, kterou sepsal syn Christopher a také Předmluvu k ilustracím z per Hammonda a Scullové, vlastně jediný nový text.

Osobně nejsem fanouškem tohoto vydání, neboť Tolkien za svého života knihu vydal a odsouhlasil ilustrace tak, jak sám uznal za vhodné. Všechny ostatní náčrty, drafty a obrázky jednoduše do knihy nezařadil. Nicméně pokud nejste sběrateli všech knih z edice The Art of …, nevlastníte Maker of Middle-earth, a spousty jiných, budete velice mile překvapeni a ilustrace vám rozšíří obzory a jistě udělají radost.

Abych nehanil, knihy jsou výborné, papír kvalitní, dvojí barevnost textu nadmíru líbivá a prostě se knihy povedly. Jelikož ale příběh každý zná, netřeba dalších slov.

Hodnocení Starého Brala

Plusy:

  • Povedená vydání, kvalitní papír, skvělá sazba
  • Vyjímatelné mapy, v De Luxe navíc skvělá brožura a malé dárečky k dobru
  • Spousty a spousty obrázků JRRT aneb Toto je Středozemě

Mínusy:

  • Nesmířím se s tím, že Hobit prostě už nemá být takto rozšiřován, ač krásně, tak… Tak to už není Hobit v podobě, jakou JRRT schválil.

Hodnocení: 98,5 %

Základní informace

Název: The Hobbit Illustrated De Luxe Edition, The Hobbit Illustrated
Autor: J. R. R. Tolkien, C. J. R. Tolkien a kolektiv
Rok vydání: 2023
Počet stran: 278 (+ 88), 278
Nakladatelství: HarperCollinsPublishers
ISBN: 978-0-00-862783-6, 978-0-00-862778-2

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.