U Tolkienů to páchlo jako v pivovaru!

Dnes slaví Bilbo a Frodo Pytlíci narozeniny, všechno nejlepší oběma hobitům!

A jelikož jsem dlouho nedal nic na svůj web, přidám zde několik málo citátů z knihy Roberta S. Blackhama, člena Tolkien Society a Birmingham Tolkien Group, aktivního průvodce po pamětihodnostech Tolkiena v Anglii, autora mimo jiné knihy J. R. R. Tolkien: Inspiring lives.

Pokud chcete mít svůj blog o Tolkienovi a zároveň chcete dávat nějaká meme na denní bázi o životě Profesora, jsou jeho knihy na toto ideální.

Sám jich mám, ani nevím, tři, čtyři, a je to takové lehké čtivo, prostě rukopis průvodce se nezapře.

Než tedy plkat, přikládám tři citáty z knihy, vše v mém překladu Starého Brala.

Tolkien si čas od času koupil bečku piva, kterou uchovával ve sklepě na uhlí na Northmoor Road, ale Edith se to moc nezamlouvalo, protože říkala, že to u nich smrdí jak v pivovaru.

Tolkien byl velkým vtipálkem, a tak jeho oblíbeným žertíkem byla platba obchodníkům penězi společně s jeho umělými zuby.

Jednou z funkcí, kterou Tolkien zastával na Merton College, bylo členství ve Vinařském výboru tamní univerzity a po nějakou dobu byl Správcem sborovny. V této roli střežil generální klíč univerzitního sklepení a jednou si jej s sebou vzal na týdenní dovolenou, čímž dostal celou kolej do mírné paniky.

Vybral jsem jen takové střípky, ale dozvíte se mnohé o kostýmech, oblékání a mnoho jiného, v uvozovkách zábavného, tedy momenty, které vám JRRT přiblíží i coby normálního člověka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.