Napřesrok se dočkáme dalšího přídělu Tolkiena, vyjdou Kořeny Středozemě

The History of Middle-earth: Index

Když jsem si před více než patnácti lety zakoupil třinácté pokračování The History of Middle-earth: Index, bylo mi jasné, že každá série má svůj konec. Christopher Tolkien předvedl neskutečně piplavou práci, aby toto veledílo přivedl na svět. Když pomyslím, že při sestavování Indexu měl hrubo po sedmdesátce, všechna čest. Sám bych práci na slovníku pojmů včetně jejich výskytů v jednotlivých knihách vzdal přibližně na první straně, natož jich zdárně dokončit 484.

Naděje přesto vysvitla na konci minulého roku, kdy se na veřejnost provalilo – a následně velice rychle mazaly stopy – chystané neoficiální čtrnácté pokračování této série (přičemž některými jsou za třináctku považovány více Nedokončené příběhy než oficiálně řazený Index).

The Nature of Middle-earth

Ač knižní titul svádí k laickému překladu Příroda Středozemě, již jen anotace osvětluje že „nature“ se vnímá jak metafyzicky, tak přírodně/historicky. Drze bych užil metafory a dílo přeložil coby Kořeny Středozemě, neboť nahlédneme nejen na faunu, flóru a život v Númenoru, ale půjdeme hlouběji do detailů posledních dílů HoME a Nedokončených příběhů.

The Nature of Middle-earth extrahuje dosud nevydané texty J. R. R. Tolkiena z let 1959 – 1973, kniha bude svou formou velice připomínat výše zmíněné Nedokončené příběhy, neobejdeme se ale formě známé z Historie, jež proslula řadou komentářů, vysvětlení a doprovodných / uvozujících textů.

Knihu sestavil Carl Franklin Hostetter, jemuž Christopher Tolkien zaslal řadu okopírovaných textů svého otce, bohužel asi sám tušil, že tuto práci nestihne.

Hostetter není ovšem žádný nazdárek, už jen důvěra CJRT hovoří za vše. Několik dekád svého života strávil studiem jazyků JRRT, vydal řadu článků a esejí. Průlom nastal v roce 1995, kdy prvně za podpory Christophera vydal 11. číslo magazínu Parma Eldalamberon, obsahující Tolkienem stvořenou gnómštinu z roku 1917 (pro srovnání: gnómský slovník čítající okolo 3000 hesel sestavil dvacet let před vydáním Hobita). Úspěch Parmy s oficiální podporou rodiny Tolkiena byl olbřímí a dočkal se řady pokračování v následujících letech.

Základní informace

Název: The Nature of Middle-earth
Autor: J. R. R. Tolkien, editoval Carl F. Hostetter
Rok vydání: 2021
Počet stran: 400
Nakladatelství: HarperCollinsPublishers
ISBN: ?

3 thoughts on “Napřesrok se dočkáme dalšího přídělu Tolkiena, vyjdou Kořeny Středozemě

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.