Světy J. R. R. Tolkiena

V červnu 2020 zřel světlo světa zajímavý počin z pera Johna Gartha, kniha The Worlds of J.R.R. Tolkien: The Places that Inspired Middle-earth. Jak již titul sám napovídá, čtenáři obdrží vhled do míst, která Profesora ovlivnila, ba mnohdy až pohltila natolik, že je zakomponoval do svého legendária.

John Garth se blýsknul před sedmnácti lety titulem Tolkien and the Great War: The Threshold of Middle-earth, jenž je dodnes považován za absolutní špičku mezi životopisy JRRT. Britský spisovatel pravidelně zásobuje Středozemí posedlé čtenáře statěmi a erudovanými články, mimo jiné zvítězil v prestižní Mythopoeic Award for Scholarship. Tímto výčtem jsem chtěl jen poukázat na fakt, že – na rozdíl od děl Davida Daye – máme tu čest s opravdovou kapacitou.

Světy J. R. R. Tolkiena jsou natolik interesantní, že se dokonce objeví v českém překladu na jaře příštího roku! Panečku, této cti se nedostalo ani některým knihám samotného JRRT či jeho syna Christophera. Dost už ale bylo plků, tři odstavce a stále nevíme, o jakém Arcikamu mezi knižními novinkami se bavíme.

Nádhernou dvě stě osm stran barevnou publikaci tištěnou na křídovém papíře rozčlenil autor do dvou hlavních větví, tu podstatnou tvoří jedenáct kapitol inspirací, zbylé pasáže jsou věnovány úvodu, dodatkům, rejstříkům a zdrojům.

Na úvod vás uhrane kapitola England to the Shire, John Garth na mapách Birminghamu či Oxfordu, dobových fotografiích různých domů a plání poukazuje za bohatého slovního doprovodu čí dialekt mají hobiti, jak se anglické názvosloví promítlo do Kováře z Velké Lesné nebo na to, že opravdové Rádovsko (Buckland) nalezneme ve Walesu.

Co kapitola, to poklad. Druhá ukazuje vliv jednotlivých národů Země na národy Ardy, abychom se přesunuli k úvahám nad Osamělým ostrovem ve vztahu k Británii, aniž si uvědomíme, že útesy Flamborough Head nalézáme v Tuláku Roverovi. A to už fascinovaně sledujeme kresbu Alp, které Tolkien roku 1911 navštívil, a hle! Touláme se Mlžnými horami a alpským údolím Lauterbrunnen, tedy Roklinkou. A že Třpytivé jeskyně mají svůj předobraz v Cox´s Cave, to jste věděli?

Mohl bych pokračovat o fauně a flóře, o vlivu osobní zkušenosti ve válce, rozvíjejícím se průmyslu, až bych vám proradil vše, co kniha ukrývá. Neříkám, že mnohé nejsou známá fakta, přesto za sebe vřele doporučuji.

Máte-li třicet dolarů a pár korun na poštovné k dobru, neváhejte a Světy J. R. R. Tolkiena si pořiďte, nevládnete-li angličtině, případně vám postačí české vydání, věřme, že se za pár měsíců Argo doopravdy pochlapí.

Hodnocení Starého Brala

Plusy:

  • Pevná vazba a poctivá gramáž stránek
  • Přehlednost a tématické členění
  • Historické fotografie vykreslující reálnou inspiraci JRRT

Mínusy:

  • Ne všechna místa zdokumentována fotografií

Hodnocení: 98 %

Základní informace

Název: The Worlds of J. R. R. Tolkien: The Places that Inspired Middle-earth
Autor: John Garth
Rok vydání: 2020
Počet stran: 208
Nakladatelství: Princeton
ISBN: 988-0-691-19694-7

1 thought on “Světy J. R. R. Tolkiena

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.