A2: Pořádná porce Pána prstenů českýma očima

Znáte kulturní čtrnáctideník A2? Pokud ne, pak vězte, že se číslo 14 věnuje Pánu prstenů a určitě byste měli zbystřit!

A2

První červencové číslo vzdalo hold Pánu prstenů k jeho letošním sedmdesátinám, ale – nutno podotknout – především pohledem českého rybníku, případně toho československého.

Asi by mi toto výjimečné číslo uniklo, nebýt sledujících mého profilu, kteří mě upozornili. Přeci jen začínají prázdniny a každý hobit řeší jiné záležitosti – jak zajistit spíž, jak z ní pohostit přátele a jak ji zajistit před nenechavýma rukama Bulíků a Cvalíků. Jelikož jsem sám opustil Hůrku, zkoumal jsem, kde všude novou Á dvojku pořídit, bohužel okolí hlásá buď nikde, nebo – před hodinou jsme prodali poslední číslo, pane. Vzal jsem tedy zavděk nákupu digitální verze a snad se v Hůrce po návratu svého čísla dočkám.

Co vás tedy ve speciálu věnovaném PP čeká?

Nejdříve pojednání o Tolkienově lásce k jazykům, k nimž stvořil své legendárium (a ne naopak) z pera Jana Bičovského. Následují statě Proč číst Silmarillion? od Václava Pecháčka (z autorské dvojice podcastu Tam a zase zpátky) a Tolkien mezi Krajem a Mordorem, který i nabourává jeden velice častý hoax českého internetu, a Velký eskapista, nebo kryptofašista? Borise Hokra.

Kdyby vám toto bylo málo, navazuje Josef Olt tématem RPG her, kde jsem si sám zavzpomínal na zlaté časy Altaru a jejich Dračáku (a nejen toho). Matěj Metelec se pak postaral o dvojici zajímavých článků, prvním je obšírný Touha tvořit světy. Tolkien mezi Středozemí a světem 20. století, druhým pak – největší tahák celého čísla – rozhovor s paní Stanislavou Pošustovou-Menšíkovou.

A2

Předposledním tematickým článkem je Konzervativec i antiautoritář? K politickému čtení Pána prstenů z pera Ondřeje Slačálka.

Ostřílený bard české fantastiky Ivan Adamovič na závěr vzpomíná a krásně popisuje počátky Tolkiena v Česku/Československu, na časy, kdy Tolkien nebyl v každém knihkupectví a kdy samizdatové přepisy Pána prstenů opouštěly hranice nejen Prahy rychlostí blesku.

A to vše doplňují ilustrace Jakuba Hrdličky, včetně té obálkové.

A to vše za pouhých 59 Kč, určitě mám důvod k radosti. Resp. digi číslo stálo ještě o deset korun méně, tak neváhejte a kupujte též.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *