Tušíte, jak by napsal Tolkien „Československo“? Netápejme, skutečně to napsal!

Od rána zářím štěstím, kdy se ozval kurýr, že má pro mě balík s knihou The Art of the Manuscript, a ihned jsem hodil krátkou recenzi na web:

A ono nešlo tomuto silmarilu odolat: listuji, čtu, louskám, když tu náhle!

CZECHOSLOVAKIA

Czechoslovakia
Zdroj: The Art of the Manuscript

Už v minulosti jsem sepsal článek, kde se snažím nalézt spojitosti Profesora s naší zemí. Doteď tou jedinou prokazatelnou byly pastelky Koh-i-Noor Hardtmuth, viz:

Ode dnes víme, že Tolkiena a Česko(Slovensko) pojí hned dva prokazatelné důkazy. Jednoduše opisoval titulky z novin, aby se kaligraficky vypsal. Slovo Československo se nalézá na papíru s prvním nástinem kapitoly Helmův žleb z roku 1942.

Bylo zcela zřejmě, že – jako každý v té době – sledoval aktuální dění během Hitlerova řádění v Evropě. A tak někde zaznamenal název naší země a jednoduše si ji zapsal. Z útržků slov, dokončených a i nedokončených vět je patrné, že si listoval nějakým denním tiskem a zajímavá slova si kaligraficky vyšperkoval.

Můžeme tedy s čistou a jasnou hlavou říci: Tolkien nejen že maloval českými pastelkami, ale přesně před 80 lety si poznačil název naší země: Československo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.