Událost roku je tu! The Art of the Manuscript otevřelo své brány, je doprovázeno úžasnou knihou

Když jsem loni psal o avizované výstavě The Art of the Manuscript, měl jsem v hlavě chaos. V USA platila tvrdá kovid pravidla, cizince pouštěli minimálně a já se začínal smiřovat s tím, že se nikam nevypravím. Pak sice přísná opatření pominula, ale přišlo vystřízlivění ve výpočtu nákladů cesty na výstavu z mé domoviny. Jelikož se Marquette University nenalézá v žádném z turistických taháků, byly by náklady na jednu výstavu v řádu desítek tisíc.

O výstavě jsem se zmínil zde:

Opravdu jsem byl nešťastný a řešil, jak z toho ven. Naštěstí mi organizátoři přislíbili, že vydají katalog, v němž bude vše vystavené. Zajásal jsem. A když se z katalogu stala kniha, bylo okamžitě jasno, že po loňském The Nature of Middle-earth máme pro rok 2022 zcela jasného vítěze v kategorii UDÁLOST ROKU.

The Art of the Manuscript

Kniha nabízí celou řadu dosud nepublikovaných textů, ilustrací, básní, takoví Poláci budou slavit a jásat celé dny, vždyť se dočkali i balady o Paní z Čenstochové krásným rukopisem Tolkiena!

The Art of the Manuscript

A těch ilustrací a kaligrafií z Pána prstenů, Hobita a celé plejády dalších děl… Potěcha pro oči.

Na knize se podíleli snad všichni staří známí, jak se v našich končinách říká, a ač nemohu vidět díla na vlastní oči, kniha vše stoprocentně vynahradí a mohu se kochat kdykoliv.

The Art of the Manuscript

Samotnou knihu tvoří šest bloků, z nichž samozřejmě tím největším jsou skeny Tolkienových rukopisů a ilustrací, tato část má sama o sobě pět tematických oblastí. Již obal knihy naznačuje, že Kniha Mazarbul zaujala kurátory nejvíce a opravdu, s výjimkou notoricky známých skenů, nám přináší kniha velkou škálu pokusů a prvotních verzí této trpasličí knihy.

Zajímavý je Gandalfův (autorem zamítnutý) dopis z Větrova, přebaly a obaly Červené knihy, tengwarem sepsané dopisy, nebo třeba kopie rukopisu zvaného Stromovous, který neměl být součástí Pána prstenů, jen nám představuje novou postavu v ději. A tak bych mohl pokračovat stranu po straně.

The Art of the Manuscript

Všech 147 ilustrací je nádherných – ty známé, i ty neznámé, včetně kaligrafií, textů, doprovodných črtů a každého jednotlivého detailu.

Jsem rád, že tento klenot vznikl, vždyť co je více Tolkieního, než Tolkien sám? A mě omluvte, jdu si číst…

Hodnocení Starého Brala

Plusy:

  • Příjemný formát knihy, velikost stran
  • Kvalitní skeny, především řada nepublikovaných děl
  • Materiál na mnoho nocí studia

Mínusy:

  • Poštovné a clo…

Hodnocení: 98 %

Základní informace

Název: J. R. R. Tolkien: The Art of the Manuscript
Autor: William M. Fliss; Sarah C. Schaefer
Rok vydání: 2022
Počet stran: 196
Nakladatelství: Haggerty Museum of Art, Marquette University
ISBN: 978-0-945366-35-5

2 thoughts on “Událost roku je tu! The Art of the Manuscript otevřelo své brány, je doprovázeno úžasnou knihou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.