POTVRZENO! Tolkien měl s Československem kladný vztah, „našimi“ pastelkami kreslil nejen hobity

Není to poprvé, co píšu o Tolkienu ve vztahu k pastelkám Koh-i-Noor Hardtmuth,  viz naposledy zde:

A proč se k tématu opět vracím?

Začnu hezky od začátku. Před spoustou let jsem někde v obecné rovině zahlédl, že JRRT užíval ke své ilustrátorské tvorbě pastelek či tužek Koh-i-Noor. Jako mladého mě to vlastně nikdy pořádně netrklo. Až do roku 2018, kdy jsem navštívil báječnou výstavu Tolkien: Maker of Middle-Earth v anglickém Oxfordu. Když jsem si procházel jednotlivé exponáty, všiml jsem si několika Koh-i-Noor produktů. Což mě přivedlo zpět ke knize The Tolkien Family Album; nalistoval jsem patřičnou stranu a vyhledal již několikrát mnou přeloženou pasáž dětí Johna a Priscilly Tolkienových:

Živě si pamatujeme řadu barevných inkoustů Quink and Stevenson a sady pečetního vosku nejrůznějších odstínů jejich široké nabídky. Měl také přenádherné krabice Koh-i-Noor s pastelkami a tuby s barvami magických názvů jako Burnt Sienna, Gamboge či Crimson Lake.

The Tolkien Family Album

Níže přikládám foto stolu s psacími potřeby, které jsem printscreenoval z YouTube videa (přiložím na konec článku) o dané výstavě, neboť se oficiálně nesmělo pořizovat žádných snímků.

tolkien_kohinoor

I nadále natvrdlý Starý Bral tápal, než ho musel polský Tolkienofil Ryszard nakopnout – Koh-i-Noor jsou přece vaše! A já tedy: „Aha!“ Konečně mi to došlo, proč mi tolik let právě Koh-i-Noor zůstával v hlavě s ohledem na Profesora.

Krom toho, že jsem oslovil samotné Koh-i-Noor, aby se tímto pochlubili, napsal jsem nedávno také kurátorce tehdejší výstavy, paní Catherine McIlwaine. A ta mi potvrdila mé domněnky, zda se jednalo opravdu o pastelky české (československé) provenience či zda nešlo například o nějaké subdodavatelské (dle dostupných informací existovala také londýnská filiálka).

Vše na výstavě patřilo Tolkienovi. Pastelky byly zapůjčeny od Christophera Tolkiena. Patřily jeho otci a byly užívány pro jeho umělecká díla. Půjčili jsme si jednu plechovku žlutých a oranžových pastelek a jednu modrých a zelených. Ty byly umístěny na Tolkienově stolu v expozici jeho pracovny. Obě plechovky byly značky Conté – francouzské značky, kterou Tolkien také používal. Mnoho pastelek bylo Conté, ale některé byly Koh-i-Noor. […] Ty byly značky „L & C Hardtmuth Czechoslovakia“.

Catherine McIlwaine, kurátorka
Koh-i-Noor

Dnes již těžko posoudíme, která díla byla a která ne namalována československými pastelkami, nutno ale podotknout, že jak výpověď dětí JRRT (výše), tak i kurátorky výstavy sloučily dvě informace v tu jednu zásadní – John Ronald Reuel Tolkien kreslil pastelkami českobudějovického podniku.

Na závěr přikládám slíbené video o výstavě:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.