Po pruských stopách Tolkienů, Gdańsk nabízí část bohaté historie

Když se J. R. R. Tolkiena ptali na původ jeho rodu, odpověděl ve smyslu, že jeho předci dorazili do Anglie z Německa a že má jméno německé kořeny.

De facto se tato odpověď ustálila a dlouhé roky byla přijímána za neoddiskutovatelný fakt. Poměrně nedávno celou tuto hypotézu úspěšně naboural polský tolkienolog a obecně snad největší tamější blázen (v tom dobrém smyslu slova) Ryszard Derdziński, jenž nalezl v polském Gdańku praprapradědu J. R. R. Tolkiena, Christiana Tolkiena.

Celá obec tolkienofilů se rázem měla na pozoru: Tolkien a Polák? Cože? Samozřejmě v dnešním uspořádání světa by se tak zdát mohlo, ale kořeny spadají do časů Pruska, kdy se Gdańk nazýval ještě Danzig.

R. Derdziński však nepolevil a stále je pln nadšení a entuziasmu a ve svých bádáních pokračuje dále a dále. Rodokmen Tolkienů bobtná a bobtná každým dnem, sám mu v rámci patronace vypomáhám sanovat finanční náklady na cesty po archívech, do Berlína a jiných míst, která ukrývají vzácné listiny dané oblasti.

Nově se ví nejen že Tolkieni mají původ patrně někde v dnešní oblasti Kaliningradu (kde byla i víska Tollkeim (nyní zarostlá buš bez civilizace), ale také se ví genetický původ celé rodiny (a to i díky precizní práci polského nadšence, jemuž pomáhá nejeden člen Tolkiení rodiny z celého světa).

Já se tedy vydal do bývalých Prus, současného severního Polska vyhledat místo, kde býval dům onoho praprapradědy JRRT. Foto přikládám níže (měl jsem s sebou jen mobil, tak omluvte horší kvalitu snímků).

Gdańsk

Dům se nalézá na ulici Zaroślak, s tehdejším označením 28, nyní na domě visí číslo 30. V časech Christiana Tolkiena nesla ulice jméno Letzer Gasse 28. Když jsem obcházel dům s mobilem v ruce, několik místních se na mě zvláštně koukalo a raději jsem místo chvatem opustil.

Gdańsk

Na fotografii výše je onen vchod ona zeď nalevo (nemá okna na čelní straně). Christian Tolkien v něm žil na počátku 18. století a byl vojákem, dle Derdzińského se po ukončení působení v armádě patrně živil coby výrobce a prodejce ohňostrojů (že by si JRRT genetickou pamětí přenesl praprapradědu do Gandalfa?).

Jeho syn, Johann Benjamin Tolkien, čili prapraděda JRRT, byl hodinářem. Emigroval do Londýna, kde na začátku 19. století umřel. A tímto nám polský badatel rozkryl celou hádanku.

Nicméně na jeho blogu můžete zjistit mnohonásobně více informací a já osobě čekám, kdy se jeho bádání změní v knihu, kterou si budeme moci jednoho dne zakoupit.

Níže už jen přikládám fotografie kostelů sv. Jana a sv. Kateřiny, kde jsou různí předci Tolkienů buď pohřbeni (resp. byli), nebo byli pokřtěni.

Město obecně nabízí bohaté možnosti seznámit se místy, kde bydleli různí členové rodiny Tolkienů, ale o tom možná někdy příště. A vy, pokud budete mít někdy čas, až jednou navštívíte Gdańsk, aspoň víte, jaká místa určitě zhlédnout.

Gdańsk
Kostel sv. Jana
Gdańsk
Kostel sv. Kateřiny
Gdańsk
Kostel sv. Kateřiny, interiér

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.