You cannot pass, Saruman the White, he said aneb Tolkien uvažoval i o alternativním souboji na Můstku

„Nemůžeš projít,“ řekl. Skřeti stáli nehybně a padlo mrtvé ticho. „Jsem služebník Tajného ohně, vládnu plamenem Anoru. Nemůžeš projít. Temný pán ti nepomůže, nejmocnější z Istari. Vrať se do Stínu! Nemůžeš projít.“
Saruman neodpovídal.

Užito citace od Stanislavy Pošustové-Menšíkové, upraveno Starým Bralem

Dlouho se zde letně odpočívající Starý Bral neukázal a už píše takové hlouposti, kde na to chodí? Ale kdeže! Vše má svůj důvod.

Když roku 1937 vyšel Hobit, velice rychle se dožadovali čtenáři jeho pokračování, jak jsem již psal zde:

„Neustále se mě ptají, jak se má můj hobit,“ napsal Profesor, čímž si trochu zoufal na nebývalý zájem kolegů z Oxfordu, kteří jej rádi na toto téma škádlívali. Není divu, důstojný pán, který zasvětil život nejen univerzitnímu studiu/vzdělávání a vyučování, ale také vymyšleným postavám.

Přesto, ač je to k nevíře, dva, tři roky poté existoval text budoucího Pána prstenů o délce první knihy z trilogie. A co více, byl to přece JRRT, těch verzí existovalo mnoho. Některé pasáže byly přepsány jednou, jiné i čtyřikrát.

Sám bych za ty roky nenapsal ani jeden ucelený text při práci, dětech a jiných aktivitách, navíc s Hitlerem za zády. To Tolkien psal a psal, přepisoval a revidoval. A nejen budoucího Pána prstenů, spisovatel na plný úvazek.

Když už měl sepsánu nějakou tu verzi událostí v Morii a dopsal kapitolu Lothlórien, udělal si pár kvapných poznámek psaných tužkou:

„Nemohl by být Balrog Sarumanem? Udělat souboj na Můstku mezi Gandalfem a Sarumanem? Pak Gandalf …  oděn v bílém.“

JRRT/CJRT: Zrada Železného pasu, Starý Bral

Chybějící slovo jsou dle CJRT nečitelná, ale významově by asi věta měla být: „Pak Gandalf vzejde oděn v bílém.“

Druhou zaškrtnutou a tedy i zamítnutou poznámkou nalezneme po Haldirovych slovech „přinášejí mi zprávy od Pána a Paní Galadrim*“:

„Pán? Je-li Galadriel sama a je ženou Elrondovou.“

JRRT/CJRT: Zrada Železného pasu, Starý Bral

* poznámka Starého Brala: Galadrim v té době ještě nebyli Galadhrim

A nakonec tu máme třetí zamítnutou poznámku.

„Prsteny elfů
… [nečitelné slovo nebo jméno]
Síla elfích prstenů musí oslábnout, bude-li Jeden prsten zničen.“

JRRT/CJRT: Zrada Železného pasu, Starý Bral

Nakonec se vrátím k nosné myšlence, čím by byl Pán prstenů, kdyby na Můstku místo balroga povstal Saruman? Za mě by to dozajista ubralo na kráse celého díla, možná i na délce a měli bychom nakonec možná jen příběh o délce dvou knih, kdyby Saruman odešel ze scény dříve, než na ni pořádně nasedl. Kdyby Gandalf nevyřkl památné YOU CANNOT PASS na Můstku právě proti balrogovi, věta by neměla ono kouzlo. Vždyť by to řekl v uvozovkách jen čaroděj proti čaroději.

Navíc bychom se dočkali Gandalfa Bílého hned, jenž by své druhy doprovázel po celý čas v celé své síle. A kdo ví, kam by se poté myšlenky Profesora obracely…

Použil jsem obrázek od nedávno zesnulého vynikajícího ilustrátora Cora Bloka pořízeného na internetu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.