Trpaslice měly vousy, tak to prostě je

Dnešní článek vznikl ani ne na popud zveřejněných snímků z chystaného seriálu Rings of Power od Amazonu, jako tak z diskuzí, které se strhly právě pod jednou z fotografií, a to trpaslice.

Nechci řešit barvu pleti, postavu a ani nic jiného, ale fakt, že paní chybějí vousy. Fanoušci, kteří nemají zcela v paměti Tolkienovy Dodatky, případně ti, kteří je nečetli, rozporovali, že to přece nevadí, že trpaslice má bradu hladkou tak, jak by ji měli mít elfí mužové (kterým vousy přirozeně nerostly). A jelikož se nechci rozepisovat, jednoduše ocituji český překlad Dodatků v překladu paní Pošustové. Čímž dnešní krátkou zprávu do světa i ukončím. Prostě to tak je.

Dís byla dcerou Thráina II. Je to jediná trpaslice jmenovaná v těchto historiích. Gimli pravil, že trpaslic je málo, pravděpodobně třetina celého národa. Zřídka vycházejí, toliko v krajní nouzi. Hlasem i zjevem a také oděvem, musí-li se vydat na cestu, jsou tak podobné trpaslíkům, že je oči a sluch jiných národů nedovedou odlišit. Z toho vzniklo mezi lidmi pošetilé domnění, že trpaslice nejsou a že trpaslíci „rostou z kamene“.

Právě nečetnost žen působí, že trpasličí rod se tak zvolna množí a je ohrožen, když nemá bezpečná sídla. Trpaslíci se totiž žení a vdávají jen jednou za život a jsou žárliví jako ve všech otázkách svých práv. Počet trpaslíků, kteří se žení, je ve skutečnosti menší než jedna třetina. Ne všechny ženy si totiž berou muže; některé po nich netouží, některé touží po někom, koho nemohou dostat, a tak si jiného nevezmou. Pokud jde o muže, velmi mnozí také netouží po manželství, protože jsou plně zaujati svým řemeslem.

Stanislava Pošustová, 1992, Dodatky A
Dís

A pokud vás zajímají trpaslíci, můžete kouknout na méně známý příběh jednoho z nich, v ryze českém překladu:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.