Nové Mapy Středozemě? Zachraňuje to jen Brian Sibley

Někdy před rokem, dvěma bylo oznámeno, že chystají nové Mapy Středozemě, kniha, která se v různých podobách objevuje snad od roku 1994, naposledy se dočkala svého vydání před 19 lety. Svého času se dočkali i našinci v polovičatém provedení dvou knižních titulů – Mapa Tolkienovy Středozemě a Tam a zase zpátky: Mapa k Hobitovi.

Mapy Středozemě

Souborné vydání The Maps of Middle-earth se dočkalo velké revize a tak jsem byl sám zvědav, jakých změn jsme se dočkali. Budu-li chtít začít pozitivně, určitě potěší kompaktní hardbackový formát k Tales from Perilous Realm, The Silmarillion (s Glaurungem na přebalu), atd. K tomu krásný bílý papír, poctivá gramáž a jistě kvalitní provedení.

Kniha také výrazně nabobtnala, textově si dovolím říci, že snad o 70 – 80 stran, dle vydání, a čtenáři si ještě více užijí jednotlivých popisů, historií vzniku mapy, popisu míst či postav. Tím, že se Brian Sibley ponořil při sestavování Pádu Númenoru do dané tématiky, výrazně narostly pasáže týkající se Druhého věku obecně, ale i historie Númenoru či Beleriandu. Zatímco texty o Hobitovi či Pánu prstenů zůstaly spíše beze změn.

Mapy Středozemě

Vše náramně ilustruje John Howe a z tohoto pohledu si není nač stěžovat. Brian Sibley navíc získal práva na další ilustrace JRRT a CJRT, takže je hned znát práce na novém vydání o to více.

Kde jsem ale zklamán, tak to jsou mapy. Ne že by byly špatné či nevzhledné, ty jsou skvělé a úžasné, ale… Ale jsou malé a na obyčejném papíře. Ve srovnání se staršími tisky ztrácejí (odhadem) až 30 % svého objemu. A také ztratily lesklost a kvalitu hodnou zarámování, vyvěšení na zeď.

Mapy Středozemě
Srovnání nové mapy s tou starší

Pro neznalé: kniha obsahuje čtyři mapy (česky vyšly jen dvě) a to:

  • Mapu k Hobitovi
  • Mapu Středozemě
  • Mapu Númenoru
  • Mapu Beleriandu

Z pohledu ilustrací není opravdu co vytknout, jenže jsem tak nějak namlsán starším vydáním, vlastně i tím českým.

Mapy jsou „jen“ vloženy pod přebal, což je škoda, v minulosti byly ukryty buď ve své vlastní knize, případně byly vlepeny do knihy samotné (což také nebylo optimální řešení).

Koupit či nekoupit? Pro texty Briana Sibleyho jednoznačně ano, pro nějakou možnost vyvěsit mapy na zeď bych se raději poohlížel po starších vydáních. Ale třeba jen máte menší obývák a tak vám nebude rozměr na překážku.

Mapy Středozemě
Vlevo starší, vpravo nové vydání

Hodnocení Starého Brala

Plusy:

  • Nový a rozšířený text k mapám
  • Poctivá gramáž, kompaktní velikost

Mínusy:

  • Velikost map, holt jsou malé

Hodnocení: 93 %

Základní informace

Název: The Maps of Middle-earth
Autor: Brian Sibley; John Howe
Rok vydání: 2024
Počet stran: 160
Nakladatelství: HarperCollinsPublishers
ISBN: 978-0-00-866946-1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.