Tolkienova Lúthien v nové publikaci The Gallant Edith Bratt

Letošní rok je nabit knižními novinkami a já jsem za to jen rád, jak by ne! Když jsem zahlédl, že vyšla kniha The Gallant Edith Bratt: J. R. R. Tolkien´s Inspiration, neváhal jsem ani vteřinu a na Amazonu objednával (nešlo bohužel nikde jinde). Samozřejmě daleko více se těším na The Nature of Middle-earth, ale než doputuje, mám alespoň co číst.

The Gallant Edith Brath

Možná jsem měl až příliš velká očekávání a dílko Nancy Bunting(ové) a Seamuse Hamill-Keayse v mysli přecenil. Tak tedy popořadě.

Hned v úvodu se autoři omlouvají, že kniha vznikala v době kovidové izolace a nebyla možnost příliš čerpat snímky naživo a tak vzali za dobře i s printscreeny z Google Earth, Wikipedie či digitálních veřejných badatelen.

Což o to, na kvalitě textu doprovodné ilustrace a obrázky nemohou jakkoliv uškodit, být to na mě, možná chvíli počkám a postarám se o autentičtější publikaci. Více mě mrzí, že krom obálky vlastně nenalezneme jakékoliv nové, osobní či rodinné foto Edith Brattové.

Nyní už k obsahu knihy, podílelo se na ní velké množství odborníků přes Tolkien studies, za všechny jmenujme Verlyn Flieger, Dimitru Fimi či Toma Shippeyeho.

Textace je rozdělena do klasických kapitol: počínaje dětstvím, přes studijní léta až po dobu, kdy se seznámila s budoucím manželem a kdy se stala jeho inspirací pro Lúthien.

Autoři čerpají převážně z již publikovaných dat a vše tak nějak pěkně poskládali na jedno místo, seznam užité literatury je na tuctu stran a místy poodhaluje témata, která byla otevřena v dílech, jež se nyní již svízelně shánějí.

Osobně jsem se dozvěděl (na první rychločtení) několik zajímavostí v duchu, kolikátého března roku 1916 byla s Johnem na jakém místě, kolik utratili, atd. Jak se choval JRRT při nezdarech/zdarech ve škole, jak reagovala rodina jedné či druhé strany na různá oznámení, atd.

Celkový dojem mám – ač jsem z díla jinak nadšen – spíše rozpačitý, osobně jsem čekal více tolkieního, básně psané budoucím manželem, osobní korespondenci, zmíněná rodinná fota či nové informace, kvůli nímž museli autoři takříkajíc zalézt do archívu, zavřít se v něm na pět let a hledat a hledat první poslední. Takto vznikl krásný a odborný, dosti citovaný a komentovaný výklad prvních let života jednoho dne paní Tolkienové.

Doporučuji všem, kteří kdy četli alespoň Životopis J. R. R. Tolkiena, všem ostatním bych asi řekl, ať sáhnou prozatím po jiné knize v široké škále na trhu, například po Tolkien and the Great War od Johna Gartha.

Hodnocení Starého Brala

Plusy:

  • Komplexní podání života největší nejen literární inspirace J. R. R. Tolkiena
  • Kupa zajímavostí, které nám přiblíží spíše dennodenní život Profesora (nejen ve vztahu k Edith Bratt)
  • I pro nerodilé mluvčí poměrně snadná angličtina, text se příjemně čte

Mínusy:

  • Chybějící fota ze života Edith Brattové prostě nemůžu nezkritizovat
  • Jelikož se kniha zabývá převážně lety do roku 1917, ucelený pohled na Edith Brattovou přeci jen text nepřináší

Hodnocení: 78 %

Základní informace

Název: The Gallant Edith Bratt: J. R. R. Tolkien´s Inspiration
Autor: Nancy Bunting, Seamus Hamill-Keays
Rok vydání: 2021
Počet stran: 266
Nakladatelství: Walking Tree Publishers
ISBN: 978-3-905703-46-7

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.