Tolkiení dračák, díl I.: Začátky MERP

V následujícím příspěvku budu zkraje trochu nostalgický, ale věřím, že lidí, kteří si prošli podobnou dráhu fantasy, bylo nejen v tehdejším Československu mnoho, a že můj postesk nad starými dobrými časy pochopí.

MERP

Psal se počátek devadesátek, mnohým bylo jako mně nyní, jiní – jako právě já – prožívali pozdně dětská léta, přesto jakési entrée k Tolkienovi měli všichni podobné. Cesta zpravidla vedla skrze Dračí doupě, prastará vydání Hobita nebo čistě, jak se dnes říká, komunitní cestou, kdy se pořádaly různé LARPy Bitev pěti armád a jiných. Nakonec se člověk k Tolkienovi přeci jen vždy dostal.

Dračák byl fenoménem fantasy porevoluční kultury a byl jím i v době, kdy jste mohli už na počítači hrát Prince of Persia, Wolfensteina či první větší RPG tituly pozdějších let: absence online světa lidi přeci jen více sdružovala v offline módu.

MERP

Dračí doupě umožňovalo si klidně vytvořit svou Středozemi, do níž se zasadila dobrodružství v podání mocného Pídžeje. A pak… Pak vydala Mladá fronta RPG Pán prstenů licence společnosti I.C.E., hned jsem si vystřihl přiložené figurky a ozdobil Galadriel a dalšími svou knihovničku. Byl jsem panečku frajer! Celé zájezdy lidí ke mně jezdily koukat na šest knih s patnácti panáčky před nimi, aby se jen zaťukaly na hlavu Kdo je to ten Tolkien?

Nicméně, abych se vrátil k původnímu tématu, opravdu prvním velkým RPG počinem ze světa Tolkienova univerza je bezesporu Middle-earth Role Playing, zkráceně MERP, a to od výše zmíněného I.C.E. Respektive Middle EarthTM, pod tímto názvem vyšel první modul.

MERP

Samotné MERP obsahuje desítky modulů a sesbírat je všechny není pro každého. Buď se do toho vrhnete čistě coby fanoušek (pak přeji hodně štěstí), čistě sběratelsky (pak přeji také hodně štěstí) nebo jen tak (pak jste asi blázen). Ne nadarmo se říká, že kdo má všechny moduly, může do konce života žít coby rentiér. Některé se dají pořídit za hubičku, ale mnohé jsou více než raritní a shánějí se opravdu těžce. K tomu připočtěme poštovné.

Sám jsem se podíval na seznam vydaných svazků a začal – logicky – od nejstarších vydání. Jako první vyšel Angmar: Land of the Witch King, v tomtéž roce (1982) i A Campaign and Adventure Guidebook for Middle-earth a Umbar: Haven of the Corsairs. Po třetím z nich jsem už ani nepátral, spíše mimochodem jsem přibral Hazards of the Harad Wood z roku 1990, jeden z posledních kdy vydaných.

MERP

Když mi v obálce přišly útlé sešity, byl jsem spíše nemile (než mile) překvapen. Ono se to vůbec podle toho nedá hrát! zakřičel jsem a šel pátrat, kde jsem udělal chybu.

Moduly mi připomínají zlatá devadesátá, černobílé ilustrace (a barevné často jen vložené mapy), kupa tabulek, nějaký ten scénář. To vše na maximálně 30 stranách (zde bych jen zmínil, že některé moduly nezakoupíte pod několik tisíc Kč).

MERP

Každý modul obsahuje vlastně jednu možnost si jej zahrát (a některé jen mapy), takže se dozvíte něco o historii, něco o lokalitě, tu o jazycích, tu o genealogii, tu o počasí, prostě precizně připravené podmínky pro hraní. A statistiky nepřátel, přátel a různých a jiných rizik.

Možná si pamatujete, že jsem v minulosti psal o gameboocích od stejného vydavatele, který bylo lze možno hrát právě dle pravidel MERP, viz

Z tohoto pohledu mohla vládnout spokojenost. Co jsem si však měl zjistit, bylo, že původní koncept MERP je založen na pravidlech Rolemaster z počátku 80. let minulého století. Tudíž tehdejší fanoušek patrně věděl, já ne, že je potřeba mít jistý základ s pravidly. Vše se odehrávalo klasicky postaru: k100 hody a studování desítek a desítek tabulek úspěchů, neúspěchů, bojů,…

MERP

Patrně si toho byli ale v I.C.E. vědomi a už roku 1984 přišli s univerzálním boxem Middle-earth Role PlayingTM, ten představím v dalším pokračování, neboť i jej jsem obdržel s časovým odstupem. Hra se vyvíjela a časem přinesla druhou edici, třetí,… Pokud nehrajete pravidelně, je asi jedno, po které sáhnete, čím je edice vyššího čísla, zpravidla má atraktivnější obsah základního boxu, a pro to jedno hraní za dekádu si vystačíte s čímkoliv.

A vlastně ani ten čtverečkovaný papír, tolik typický pro Dračák, nepotřebujete.

MERP

Výše zmíněná hra Pán prstenů (anglicky The Lord of the Rings: Adventure Game) vyšla trochu s křížkem po funuse, těsně před krachem společnosti. Byla jakýmsi triptychem MERP v jedné bedně, s lehčími a přehlednějšími pravidly (ač na stejném základu), především pak měla přitáhnout nové hráče, které tehdy už odrazoval nekonečný seznam sešitů původního MERP.

MERP je historicky přesto vysoce hodnocen a i když jsou herní mechanismy dávno překonány, doporučuji si zahrát a opět nasát trochu té atmosféry, kterou dnešní hráči mnohdy už znát nemusejí, nebo ji dávno zapomněli.

MERP

A pokud někdo vlastní všechny sešity (já tyto ambice opustil po třech a základní krabici), sláva jemu!

MERP

A co napsat závěrem? Těšte se na další pokračování. (Nejraději bych předešlou větu zakončil smajlíkem, ale já to tak nemám rád…)

MERP

1 thought on “Tolkiení dračák, díl I.: Začátky MERP

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.