The War of the Ring: Second Edition opět na pultech (+ unboxing)

The War of the Ring, v českém vydání jako Válka o Prsten, vyšlo prvně roku 2004 a okamžitě se stalo hitem. Průlomová deskovka s karetními principy, spoustou miniatur, skvělými ilustracemi Johna Howea a s filmovou trilogií za zády. Vše tvůrcům hrálo do karet.

Kdo zrovna nezabředl do klasického warhammeřího LotR, měl po ruce poměrně levnou a rychle hratelnou alternativu, která lidi baví už dlouhých 18 let. Což je na deskovou hru opravdu výkon, kolik takových je? Catan, Carcassonne a pár dalších.

Roku 2011 se dočkala hra revidovaného, druhého, vydání a opět rychle zmizela z pultů obchodů a SF/F speciálek.

Někdy ke konci roku 2020 se začalo proslýchat, že se chystá návrat na scénu a lidé, hobiti, trpaslíci a všichni ostatní všech zemí zbystřili, zvláště ti, kteří se hru zdráhali zakoupit. Například v mém případě.

The War of the Ring

A tak ji mám konečně doma. Krabice nezklamala, modely mírně ano (ale chápu, že Games Workshop kvalitě se nedá v této cenové hladině konkurovat), karty účelné, mapa sice na dva kusy, ale tak velká, že nevím, kam ji při hraní vlastně položím.

Jak jsem už psal, hra je dlouhodobě na špici v oblíbenosti, i po 11 letech (v případě druhé edice) je stále na serveru BoardGameGeek na 10. celkovém místě! A to není jen tak se dostat na tomto serveru vůbec do stovky, natož do TOP 10.

The War of the Ring

Nechci a nebudu hodnotit hru samotnou, neboť – a to se studem propadám – jsem ji dodnes NEHRÁL. Přiznávám se bez mučení. Já propadl wargamingu právě od Games Workshop (a jejich LotR, nyní Middle-earth SBG), takže jsem ke hře choval jistou nedůvěru.

Nicméně. Nicméně na wargaming potřebujete x věcí, zatímco na deskovku jednoho člověka a de facto jen se sejít a zahrát. A nevyžadujete po druhé straně něco mít či vlastnit.

The War of the Ring

Nedělám si ambice malovat modely, těch mě ještě od GW čeká více než dost (a kdo maluje modely, plně mi rozumí). A až si hru zahraji, pustím se do opěvných ód také. A možná ne.

Třeba Pán prstenů: Putování po Středozemi mě stále neoslnilo, a lidé chválí. Možná je problém v tom, že je potřeba aplikace. Možná v tom, že se neumím sžít s postavami, které jsou nějak random vytvořeny na random příběhu, který řídí hexy, a pohyby dle apky. A boje dle apky. A vše dle apky. A třeba jednou do toho dospěju.

The War of the Ring

Přiložím ještě jednu fotku a na konec krátké video, jak jsem svou krabici slávy konečně rozbalil.

The War of the Ring

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.