Jsou skřeti komunisté, nebo komunisté skřeti?

V dopisu číslo 203 se Tolkien zamýšlí nad svým dílem, nakolik je alegorickým vůči reálnému světu. Dopis byl prvně otištěn v časopisu Mallorn, v čísle 10. Jelikož toto číslo magazínu nevlastním, věřím, že otiskli jen tu část, která je k dispozici v knize The Letters of J. R. R. Tolkien pod číslem 203.

Citát 12

Osobně bych tento dopis nepřekládal, kdybych… Kdybych jej nedávno nezahlédl na jedné aukci k prodeji. Níže přikládám pouze a jen překlad textu tak, jak je uveden v Dopisech, níže pak přikládám stažená fota dopisu z dané aukce, kde si jej můžete přečíst celý.

Tak co, jsou komunisté skřeti, nebo skřeti komunisté?

Z dopisu Herbertu Schirovi ze 17. listopadu 1957

Můj příběh nenabízí žádnou „symboliku“ či vědomou alegorii. Alegorie typu „pět čarodějů = pět smyslů“ je mému myšlení zcela cizí. Existovalo pět čarodějů a to je pouze unikátní část historie. Ptát se, zda jsou skřeti komunisté, je stejně správné jako se ptát, zda komunisté jsou skřeti.

To, že tam není alegorie, samozřejmě neznačí, že ji nelze uplatnit. Vždy lze. A jelikož jsem tento zápas neučil zcela jednoznačným: pohodlnost a hloupost u hobitů, pýcha a [nečitelné] u elfů, zášť a chamtivost v srdcích trpaslíků a pošetilost a zlotřilost u „Králů lidí“ a zrada a touha po moci u „Čarodějů“, domnívám se, že lze uplatnit můj příběh do dnešní doby. Ale pokud bych byl tázán, řekl bych, že příběh není ve skutečnosti o moci a nadvládě: obojí jen roztáčí kola; je o smrti a touze po nesmrtelnosti. Což je stěží více než říct, že příběh napsal člověk!

Dopis 203
Dopis 203
Dopis 203

2 thoughts on “Jsou skřeti komunisté, nebo komunisté skřeti?

  1. Ikewoo says:

    Jenom doplním, že „nečitelné“ u elfů je escapism – čeština nemá původní ekvivalent, pouze eskapismus, tedy myšlenkový únik z reálného světa…

    Odpovědět
    1. Starý Bral says:

      Děkuji moc, co se týče onoho slova, více lidí mi to už říkalo, že to takto vidí. Já jen opravdu cituji knihu Letters, kde je uvedeno, že je slovo nečitelné. A nyní, když jsem našel fota onoho dopisu, dá se s jistotou říci, že to nečitelné není… 🙂 Moc děkuji!

      Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.