TOLKIEN ALARM: Kam na výstavy vidět Tolkiena?

Doba dovolených se trochu podepisuje na kadenci publikování článků, přesto jsem dnes od půlnoci natolik nadšen, že jsem zaběhl zpět do Kraje, zapnul počítač, abych se podělil o zcela famózní zprávu.

O půlnoci na mě vyskočila zpráva, že příští rok proběhne výstava rukopisů J. R. R. Tolkiena!

The Art of the Manuscript

J.R.R. TOLKIEN: THE ART OF THE MANUSCRIPT

Zapište si do kalendářů termínové rozpětí 19. srpen – 12. prosinec 2022, kdy v americké univerzitě Marquette proběhne výstava jména J. R. R. Tolkien: The Art of the Manuscript. Čím je výjimečná? Bude vystaveno přes 100 exponátů často nikdy nepublikovaných či nikdy nevystavených děl Profesora, především tedy rukopisy. Exhibice proběhne ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou a Bodleian knihovnou.

Když jsem před pár lety dvakrát navštívil podobné výstavy na téma Tolkiena (v Oxfordu), vždy jsem byl nadšen. Byť se zpravidla vystavovala díla (obrazy, texty,…), která všichni dobře známé z různých knih.

Americká výstava slibuje unikátní přehlídku neznámých děl, resp. známých, ale například až v tištěné finální verzi.

Zda se na výstavu, pořádanou v Milwaukee, zúčastním, nevím. Přeci jen cena letenek při výletu celé rodinky Bralů není zanedbatelná. Pokud by se tam někdo přesto vypravil, budu rád za všechny reference.

Kdo neviděl, neuvěří, to mně věřte

Kdo neviděl, neuvěří, to mně věřte!

Druhou výstavu, kterou stojí za to navštívit, je pražská Jiří Šalamoun: Kdo neviděl, neuvěří, to mně věřte! Ta již probíhá a skončí 30. září 2021, a to v Museu Kampa.

Ač se výstava zaměřuje především na Maxipsa Fíka a další známé ilustrace autora, své místo si najde i Tolkien. Vždyť právě Jiří Šalamoun ilustroval snad nejznámější české vydání Hobita, navíc to první.

O skvostu mezi ilustracemi Hobita jsem se hned dvakrát už rozepsal. Jednou na téma ceny výtisků (a ty nyní šly trochu nahoru), podruhé obecně o překladech Hobita za socialismu. Oba články přidávám níže:

Tak tedy vzhůru za kulturou!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.