ROZHOVOR: Oronzo Cilli o své Tolkienově Knihovně, o sběratelství, o vášni a přátelství (+ also in English)

Tolkien’s Library: An Annotated Checklist je kniha, kterou napsal italský sběratel Tolkienova díla Oronzo Cilli a která by neměla chybět v knihovně žádného knižního nadšence JRRT. Minulá věta přinesla hned tři podoby slova kniha, ale důraz kladu opravdu účelově. Proč?

Protože bude o knihách, o fyzické sbírce nejen samotného badatele Oronza Cilliho, ale i o těch, které vlastnil, sepsal, daroval, byl jimi obdarován samotný J. R. R. Tolkien. A že jich je!

Dnešní článek nebude ani tak mou recenzí na dílo samotné, jako představení jejího autora v exkluzivním rozhovoru pro Zprávy Starého Brala aka Czech Hobbit News.

Nabízím jej ve dvojjazykové variantě (česky a dole anglicky) a vřele doporučuji si jej přečíst, neboť je úžasnou a krásnou ilustrací, kam může vést vášeň jednoho autora. Dozvíte se, jak má Oronzo Cilli velkou sbírku, zda v ní má i nějaké české dílo a celou tu dobu budete nejen že tiše závidět, ale mít silné nutkání tento skvost vidět na vlastní oči.

Navíc plány má do budoucna více než veliké, jak sám podotýká, nechce si svůj poklad ponechat jen pro sebe. Pro mě osobně velice inspirující muž.

Oronzo Cilli
Tolkien´s Library nesmí chybět ani v knihovně Starého Brala

ROZHOVOR: Oronzo Cilli o Tolkienově Knihovně (Tolkien’s Library)

Kdybyste měl představit svou knihu Tolkienova Knihovna, co byste o ní řekl?

Oficiálně se jedná o sbírku informací o knihách, které Tolkien vlastnil, koupil, kterými byl obdarován nebo které sám daroval (své ženě, dětem a přátelům). Ale také o těch, které zmiňuje ve svých poznámkách, v dopisech nebo v akademických studiích. S tím, že u každé uvádím údaj o tom, za kolik byla zakoupena, zda je na ní jeho autogram (prakticky na všech jeho knihách), anotace, zda ji použil pro některou ze svých esejí nebo na přednáškách na univerzitě. Stručně řečeno – toto je oficiální popis knihy.

Pro mě znamená mnohem více. Je to jako vstoupit do jeho pracovny – samozřejmě bez vlivu času a prostoru, protože se týká celého období jeho pozemského života – a mít tu možnost o samotě nahlédnout do jeho knih, zjistit, co četl, co si zapisoval a co ho zaujalo. Je to způsob, jak se co nejvíce přiblížit jeho četbě, jeho studiu, jeho zájmům.

Otevřu-li Vaši knihu, vidím nekonečný seznam všech článků, knih souvisejících / inspirovaných / vlastněných / vydaných JRRT, tedy epické dílo, jak dlouho trvalo dokončení Vaší knihy? Jde o kontinuální činnost, takže můžeme např. za 10 let očekávat „nové vydání“ se stovkami nových položek?

Svou práci jsem začal čistě pro osobní potřebu. Pro studia o Tolkienovi jsem cítil potřebu pochopit, co četl a jaké autory znal. Začal jsem uchovávat informace o knihách, které se objevily na aukcích, v různých prodejních katalozích a které vlastnili přátelé a kolegové-sběratelé – některé z nich mám v jeho knihovně – a nepřestával jsem pak v zapisování si těch, které citoval ve svých akademických pracích a pak nanovo v dopisech. Asi po pěti letech mě napadlo, že to, co se zrodilo čistě pro mou potřebu, by mohlo patřit taky dalším badatelům.

Dva lidé pak pomohli se vznikem knihy: Francesca Barbiniová z nakladatelství Luna Press, mého vydavatele, a Tom Shippey, který se podepsal pod Předmluvu. Právě v předmluvě shrnuje Tom můj nápad větou: „Nejlepší průvodce autorovy mysli je skrze jeho knihy“. Nikdy jim nepřestanu děkovat. K nim se poté připojil badatel Giovanni Costabile (jeden z mála italských badatelů, společně s Giuseppem Pezzinim, Ivanem Sassanellim, otcem Guglielmem Spiritem a Gianlucou Comastrim, jejichž práce si považuji) se svými návrhy, výměnami myšlenek, o nichž se v knize také zmiňuji. Od roku 2019, kdy vyšla kniha, se reviduje výzkum, opravují překlepy a doplňují knihy, které jsem objevil, ale především které mi doporučilo mnoho kolegů badatelů. A to je ten další cíl, který jsem si stanovil: nejde o konečné dílo, ale o odrazový můstek otevřený všem ke spolupráci.

Oronzo Cilli
Ukázka z knihy

Pokud bych se zeptal na počet knih/článků napsaných samotným JRRT, kolik jich najdeme ve Vašich policích?

Dobrá otázka! K dnešnímu dni by to mělo být asi 6000 svazků. Kvůli jejich velkému počtu jsem měl nějakou dobu problémy s katalogizací. Vlastním Tolkienova díla všech světových jazyků a z některých pak vlastním téměř celé sbírky vydaných děl: kromě Itálie, tak i Velké Británie, Spojených Států, Francie, Japonska a Španělska. Vlastním také česká vydání, která jsem koupil na výletě do Prahy. Opravdu mám rád Prahu s její historií a taky odvahu tamějších mladých lidí. Několik let se však věnuji podepsaným knihám, ne jen dílu Tolkiena, ale těm, které vlastnil a podepsal nejen on, ale i členové rodiny, kamarádi a kolegové. Těch mám asi tisíc.

Která kniha / článek má pro Vás největší hodnotu? Můžete prosím vysvětlit proč?

Samozřejmě mi záleží na každé jednotlivé knize, neboť každá má svůj příběh. Abych odpověděl na Vaši otázku, ačkoli mám několik knih a dopisů podepsaných Tolkienem, záleží mi zejména na třech vydáních: „Pán prstenů“ v italštině, „Průvod papežů“ od Johna Farrowa a „Francie“ od Johna Edwarda Courtenaye Bodleyho. První z nich, ve třech svazcích, jsem dostal od své přítelkyně, nyní manželky, na Vánoce roku 1996. Bylo to mé první vydání Tolkiena, které jsem měl, a které odstartovalo mou sběratelskou vášeň. Druhá kniha je výjimečná. Dostal jsem ji k Vánocům roku 2018 od Priscilly, dcery Profesora Tolkiena, a třešničkou na dortu je, že sama knihu obdržela darem před mnoha lety od svého otce. Sám Tolkien napsal jméno své dcery na první prázdnou stránku krásným rukopisem. Třetí knihu, „Francie“ od Bodleyho, daroval Tolkienovi G. B. Smith, člen ČKBS. Tolkien knihu podepsal a napsal „od G. B. Smithe“.

Oronzo Cilli
Oronzo Cilli

Chybí ve Vaší sbírce něco, co byste si opravdu přál mít?

Jako sběratel bych Vám řekl: „Všechno, co tam ještě není“. Ve skutečnosti jsem spokojený a šťastný s tím, co se mi doposud podařilo sesbírat. Vlastním skutečně unikátní kousky. Velice bych si přál, abych mohl založit skutečné muzeum nebo studijní centrum, abych se mohl o svou sbírku knih, dokumentů a předmětů podělit s ostatními.

Máte nějaké plány na budoucí knihu s tématikou JRRT?

Právě teď se zabývám revizí Tolkienovy Knihovny a do toho připravuji knihu pro jedno velmi významné italské nakladatelství, která vyjde v roce 2022, a ze které budu opravdu spokojen. Zároveň pracuji na projektu o Tolkienovi a Islandu poté, co jsem objevil spoustu nepublikovaných informací. Například, že v roce 1937 bylo ohlášeno vydání Tolkienovy Ságy o Egilovi, které ale nevyšlo.

Oronzo Cilli
Historické kousky, o nichž můžeme jen snít

Získal jste cenu za nejlepší knihu v rámci Tolkien Society Awards 2020, je to podobné jako získat Oscara (pro hollywoodské herce)? Je to motivace k dalšímu bádání?

Zisk tohoto ocenění pro mě hodně znamenalo. Jednak proto, že jsem členem Tolkien Society, na což jsem hrdý. A i proto, že jsem byl prvním Italem, který tuto cenu získal, a také jediným Italem, který se dostal mezi pět finalistů Mythopoeic Awards 2021, kterou později vyhrál můj přítel John Bowers se svým krásným dílem „Tolkienův Ztracený Chaucer“. Má to pro mě velkou cenu a splácí mnohé oběti. Pro neanglicky mluvící badatele není snadné najít vlastní prostor. Zároveň to není konečná. Ba naopak. Doufám, že budu moci fanouškům a badatelům Tolkiena nabídnout víc, a dělám pro to vše.

Dokážete si představit život bez existence JRRT? Co by bylo jinak, kdybychom Profesora nikdy neměli?

Do světa Tolkiena jsem vstoupil v roce 1996 a od té doby téměř neuplyne den, abych nepsal, nečetl nebo nestudoval jeho díla či jeho akademické práce. Je mi 44 let a strávil jsem „po jeho boku“ 25 let! Obecně se domnívám, že Tolkien mnohým lidem zkvalitnil život. Setkal jsem se s lidmi, kteří v jeho dílech našli útěchu, potěšení, emoce a díky jeho knihám se také vášnivě zamilovali do partnerů a dotáhli to až do svatby! Nevím, co bych dělal, kdyby Tolkien neexistoval. Nezáleží na tom, co bych dělal. Jsem šťastný, že tu je, a říkám „je“, a ne „byl“, protože ho vnímám jako člověka, který je v našem životě stále velmi přítomný.

Oronzo Cilli
A další sada vzácných prvních vydání v knihovně autora Tolkienovy Knihovny

Kdo je větší hrdina – Šedá kobyla nebo Samvěd?

Já mám rád Samvěda. Ztělesňuje smysl pro přátelství, věrnost, obětavost. Tolkien mu dal obrovskou zodpovědnost a on nezklamal. Jak ho nemilovat!

Který román / knihu / článek od JRRT máte nejraději a proč?

Těžká otázka. Velice se přikláním a jsem přitahován jeho prací na Beowulfovi. Jak jeho řeč z roku 1936, přes kontribuci k eseji Johna Clarka Halla z roku 1940 až po vydání, které vydal jeho syn Christopher. Jejich četba je pro mě jako účast na jeho přednáškách. To je něco, co jsem opravdu chtěl alespoň jednou v životě zažít.

Oronzo Cilli
Kniha, kterou obdržel J. R. R. Tolkien od G. B. Smithe, nyní ve vlastnictví italského sběratele

V době korony jsme viděli, že ceny všech sběratelských předmětů šly rapidně nahoru (knihy, monety, Lego,….), přineslo to něco pozitivního i pro sběratele, nebo převládají negativa, neboť musíme bojovat s větším množstvím přeprodejců, a místo 10 € musíme platit 100 €? (Uvedu příklad Tolkienovych English and Medieval Studies v prvním vydání, jejichž stoupla díky koroně z 1000 € na 3000 €, nemluvě první vydání Hobita, které už pod 30 tisíc € jde výjimečně.)

Sběratelství je fenomén, které zažívá chvíle velkých spekulací a chvíle absolutního ticha. Je zřejmé, že dnešní doba přispívá ke zvýšení možností prodeje knih a předmětů přes internet. To vede k většímu počtu sběratelů, kteří mohou sledovat aukce a následně také zvyšovat ceny. Je jisté, jako se to stalo s filmy Petera Jacksona, že s příchodem seriálu od Amazonu bude poptávka ještě vyšší a nabídka, v případě vzácných knih, velmi nízká, a následně ceny vyletí vzhůru. A pak neexistuje žádná správná cena, ale jen ta, kterou je sběratel ochoten nabídnout. Jsem si jist, že se dočkáme několika prodejů za velmi vysoké ceny. Považuji se za šťastného člověka, který si koupil téměř všechny Tolkienovy knihy, a to i v prvních anglických a amerických vydáních, v nic netušených dobách. Mladým sběratelům radím, aby se za prodejci nehonili. Dobrý sběratel je ten, který má čas a trpělivost.

INTERVIEW: Oronzo Cilli about Tolkien’s Library

If you were asked to introduce your Tolkien´s Library book, what would you say about it?

Officially it is a collection of information about books that Tolkien owned, purchased, received as a gift, or had given (to his wife, children, friends, etc.). But it also includes books mentioned in his notes, in letters, or in his academic essays. When Tolkien’s own copies of these books are available, I provide for each of them the indication of which we know to have been purchased, whether or not they are signed (almost always), if they have annotations and which ones, whether they were referenced in one of his essays or used for his lectures. But, though this is already much, for me it is even more. It is like entering his study – imaginatively, as it refers to the entire span of his earthly life – and, in solitude, having the opportunity to peek through his books, discover what he read, what he wrote down, and what attracted his attention. It is then a way to get as close as possible to his reading, his studies, his interests.

Oronzo Cilli
Pohled na část sbírky, na obrázku dole uprostřed leží letos vydaný De Luxe Illustrated Pán Prstenů, který jsem zde také recenzoval

If I open your book I see the never-ending list of all articles, books related / inspired / owned / published by JRRT, an epic work, how long did it take to complete your book? Is it a continuous activity so we can expect e.g. in 10 years “new edition” with hundreds of new items?

My work started as a personal need. For my studies on Tolkien I felt the need to understand what his readings were and the authors he knew. I began to archive information on books that appeared in auctions, in various sales catalogues, owned by friends and collectors colleagues – I have some of them in his library – and then I went on to write down the ones he cited in his academic essays and then again in the letters. After about 5 years, I thought that what was born as a personal need could also belong to other scholars. Two people then helped make it a book: Francesca Barbini of Luna Press, my publisher, and Tom Shippey, who signed Foreword. Tom, in the preface summarizes my idea with the phrase „The best guide to an author’s mind is through his books“. I can never stop thanking them. They were then joined by the scholar Giovanni Costabile (among the few Italian scholars together with Giuseppe Pezzini, Ivano Sassanelli, Father Guglielmo Spirito and Gianluca Comastri whom I appreciate the work) with his suggestions and exchange of ideas that I also report in the book. Since 2019, the year of publication of the book, the research has been going on with revisions, corrections of typos and additions to books that I have found, but above all they have been suggested to me by many fellow scholars. Here, this is another goal that I had set for myself: not a final work but a starting point open to everyone’s collaboration.

Let me ask you just about books / articles written by JRRT, how many of them can we find in your shelves?

A good question! To date, there should be around 6,000 volumes. I have had some problems in cataloguing for some time due to the large number. I own Tolkien’s works in all the languages of the world in which they have been translated, and for some countries, then, I own almost the entire collection of those published, as it is the case for Italy, the United Kingdom, the United States, France, Japan, and Spain. I also own Czech editions which I purchased on a trip to Prague. I really love Prague with its history and the courage of its young people. For several years, however, I have been interested chiefly in signed books, so not only works by Tolkien, but owned and signed by him, by members of his family, by friends or colleagues. These are about a thousand.

Which book / article is of the greatest value to you? Could you please explain why?

Obviously I care about every single book because each has a story behind it. To answer your question, although I have several books and letters signed by Tolkien, I particularly care about three editions: „The Lord of the Rings“ in Italian, „Pageant of the Popes“ by John Farrow and „France“ by John Edward Courtenay Bodley. The first, in three volumes, was given to me by my girlfriend, now my wife, in 1996 for Christmas. It was my first edition of Tolkien that I had, the one that started my passion as a collector. The second is a special book. It was given to me for Christmas 2018 by Priscilla, daughter of Professor Tolkien and the peculiarity is that her book was given to her by her father many years ago. Tolkien himself wrote his daughter’s name on the first blank page in beautiful handwriting. The third book, „France“ by Bodley, that G.B. Smith, a member of the TCBS, gave it to Tolkien. Tolkien signed the book and wrote „from G. B. Smith“.

Is there anything missing in your collection you really want to have?

As a collector, I would tell you „everything that is not there yet“. Being practical, I am satisfied and happy with what I have managed to collect to date. I own truly unique pieces. Actually I would like to be able to set up a real museum/study-center to be able to share my collection of books, documents, and objects with others.

Oronzo Cilli
České vydání Hobita v rukou Oronzo Cilli

Do you have any plans for your future JRRT book?

Right now, I am busy revising Tolkien’s Library, while I am preparing a book for a very important Italian publishing house that will be released in 2022 and which I think will be another one to highly reward me. At the same time, I am also working on a project on Tolkien and Iceland after I discovered a lot of unpublished information. For example, in 1937 a Tolkien edition of Egil’s Saga was announced, but subsequently it was never published.

You have won the Best Book within Tolkien Society Awards 2020, is it similar to win an Oscar (for Hollywood actors)? Is that motivation to continue with your research?

Winning that award meant a lot to me. First, because I am a member of the Tolkien Society and this is a reason to be proud. Besides, I am the first Italian to win this award, as well as the only Italian to enter the five finalists of the Mythopoeic Awards, which I did in 2021, when my friend John Bowers won with his masterpiece „Tolkien’s Lost Chaucer“. Both results mean a lot to me and repay me for many sacrifices. It is not easy to find space for non-English-speaking scholars. But I do not see me as finished either. On the contrary, I hope to be able to offer more to Tolkien fans and scholars in the coming future.

Can you imagine life without existence of JRRT? What would be different if we never have Professor?

I first discovered the Professor in 1996, and, since then, hardly a day goes by that I do not write, read, or study his fiction or his academic works. I am 44 years old and I have spent the last 25 years by his side! In general, I believe that Tolkien improves the lives of many. I met people who found comfort, love, hope, in his works, and, thanks to his books, I also fell in love with another fan, the enchanting Lady whom I eventually married! I do not know what I would have done if Tolkien had not existed. Honestly, I would not want to find out. I’m happy that he is there, and I say “is”, not “was”, precisely because of how present I still feel him in our lives.

Who is the bigger hero – Grey Mare or Samwise?

I love Samwise. He embodies the sense of friendship, fidelity, sacrifice. Tolkien gave him a huge responsibility and he did not disappoint. How not to love him!

Oronzo Cilli
Oronzo Cilli a Tom Shippey v Birminghamu

Which novel / book / article by JRRT do you like the most and why?

Hard question. I feel great affection and attraction for his work on Beowulf. Both the 1936 lecture/essay and the contribution to John Clark Hall’s 1940 essay, and all the way until the edition published by his son Christopher. Reading them, for me, is a bit like attending his lessons, which is something that I really would have liked to do, at least once in my life.

During corona times we saw the prices of all collector articles went rapidly up (books, monets, Lego,….), is that something positive for collectors as well, or is that anything bad as we have to fight with higher amount of resellers, and instead od spending 10 € we need to pay 100 €? (Like English and Medieval Studies 1st, before corona +- 1000 €, now 3000 and more, or Hobbit 1st for more than 30k.)

Collectionism is a world that undergoes times of high inflation and periods of utter disinterest. Obviously, the moment we live today contributes to increasing the opportunities for online sales of books and items. This leads to a greater number of collectors following the auctions, which in turn levitates prices. Surely, then, as it happened with Peter Jackson’s films, after the arrival of the Amazon series, the demand will be even higher, and the supply for rare books will be very low, so prices will skyrocket. After all, there is no right price in an objective sense, but only what a collector is willing to offer. I am sure we will see some very high price sales. I consider myself lucky to have bought almost all of Tolkien’s books, even first English and American editions, in times unaware. I advise young collectors not to chase after sellers. A good collector is one who has patience and waits for the right time to do his purchase.

3 thoughts on “ROZHOVOR: Oronzo Cilli o své Tolkienově Knihovně, o sběratelství, o vášni a přátelství (+ also in English)

  1. Cajovy klub says:

    Musim priznat, ze mne prekvapuje Oronzuv vek vzhledem k hodnotne sbirce. Jinak je neskutecne s jakym zapalem a laskou k cele sbirce pristupuje. Skvely rozhovor. Diky.

    Odpovědět
    1. Starý Bral says:

      Ale jak sám říká, začal s tím hlavně před filmy, nebo krátce po nich. Sám vím, kolik ty knihy stály třeba ještě 10 let nazpátek, a kolik dnes 🙁 Akorát on měl asi lepší základ už v tom roce 1996, asi podstatně lepší 😀 Ale já mu to přeji, lepší, než nějaký sběratel-egoista, co by to zamkl do trezoru a zapověděl to světu.

      Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.