Starý Bral se zamiloval, Collected Poems předčila všechna očekávání

Skvostné! Výsostné! Úžasné! Grandiózní!

Pokud jste dosud váhali, zda si The Collected Poems of J. R. R. Tolkien pořídit, neváhejte, klikejte na koupit, pište Ježíškovi (či jakékoliv jiné jeho obdobě, partnery/partnerky nevyjímaje).

Autorské duo Wayne G. Hammond a Christina Scullová se opravdu vytáhlo a po letech bádání, hledání a přepisování vydalo dílo, které ještě započalo s Christopherem Tolkienem, ale které – i díky kovidovému období – vydalo na podzim roku 2024, tedy osm let po začátku prací.

The Collected Poems of J. R. R. Tolkien

Tolkienova sbírka básní představuje průřezový opus Profesorova básnického já ve třech knihách, rozčleněných dle období (1910-1919, 1919-1931 a 1931-1967), přináší hned 195 básní, z nichž hned šedesát nikdy nebylo publikováno! Ale abych byl přesný, básní je spíše okolo 240, neboť mnohé jsou představeny v různých vývojových stádiích, která si mnohdy nejsou ani podobná, či jsou uvedena v dodatcích.

Abych začal popořadě – a přiznávám, nemám vše přečteno, ale mnohé pasáže a nové básně již padly za vlast –, na úvod oba autoři ve více než padesátistránkovém úvodníku představují genezi Tolkienova přístupu k psaní, k básním, ale i představy JRRT, které básně vytisknout, které kdy byly a kde čteny, včetně až detektivní práce autorů při hledání básní a textů obecně.

Následuje Chronologie, rok po roku zásadní události v životě Tolkiena a především rok po roku, kdy jakou báseň napsal či vydal.

A přecházíme na základ trojice knih – tedy na básně. Abych vás varoval, Collected Poems neobsahuje všechny básně, především ty z vydaných knih jsou často vypuštěny či jen zmíněny. Ale kdo má doma Pána prstenů, Hobita, Bombadila, případně Artuše, Kullerva, Historii a další, může celé pasáže dohledat právě tam. Překlady básní (jako např. Beowulf) jakbysmet. Zvláště přepis Lays of Beleriand by natáhl celou Sbírku o další knihu.

První (a nejstarší) báseň je z roku 1910 a začíná se hned jednou z těch dosud nepublikovaných, jmenuje se Ranní píseň. Autoři ale u ní zmiňují (a v prvním dodatku doplňují přepisem), že ještě starší dochovaný limerik je z roku 1904 (to bylo Tolkienovi 12 let!). Už jen ta představa, co vše JRRT s sebou v životě tahal za papíry, korespondence, obrázků, Edith musela být buď světice, nebo rovnou svatá, když se do dnešních dní dochovaly de facto i dětské říkánky.

The Collected Poems of J. R. R. Tolkien

Nebudu se o básních rozepisovat, jen napíšu jeden velký poznatek a báseň, na kterou jsem se těšil.

Onen poznatek je: Žil jsem ve lži.

Na tomto webu naleznete mé překlady The Complaint of Mîm the Dwarf a Doworst. U prvního se žilo v domnění, že se dochoval pouze a jen německý překlad, u druhého, že je originál ztracen. Než se rozepíši dále, zde odkazy:

A ono ejhle! Takový Mîm je dochován jak ve verzi A, která má jen 15 veršů (a i ty podlehly jisté genezi), tak ve verzi B, která byla i za pomoci syna Christophera připravena pro ono německé vydání.

A Doworst? Verze A, B a C… Za mě příjemný šok, v obou případech, to jen tak na první dobrou, kde jsem šel na jistotu.

A nač jsem se tedy těšil? Když byl leaknut obsah knih, zaujala mě báseň s titulem Scatha the Worm, za mě skvělé rozšíření legendaria, věřím, že právě k této básni se brzy vrátím, abych ji uvedl v život do českého jazyka.

Zajímavou básní je i Motor-cyclists, včetně příběhu motorkáře JRRT, který na motorce jezdíval za Edith, aby po čase začal tyto znečištění vytvářející stroje nenávidět.

Ano, jak píšu v titulku, zamiloval jsem se. Někdo se rozchází s letadlem, já začal vztah s knihou.

Kniha má pět dodatků, obsahuje sedm kopií rukopisů básní a přebaly knih jsou nádherné ilustrace Tolkiena jeho největší lásky – toliko milovaných stromů.

Koupit? Ano! Neváhat ani minutu.

Můžete se rozplývat nad seriálovými novinkami, nad herními novinkami, nad miniaturami WETA, nad tím či oním, ale toto je skutečný Tolkien v celé své kráse. V roce 2024 nemůže žádná jiná kniha o Tolkienovi překonat mistrovské dílo Hammonda a Scullové, a mám tušení, že to se nepovede ještě pár let. A co kniha. Nic. Nic toto nepřekoná.

Hodnocení Starého Brala

Plusy:

  • Skvělé. Úžasné.
  • Autoři podávají každou báseň se svým životním příběhem, o to je kniha působivější
  • Přináší nové texty, nové básně
  • Nádherné balení, nádherné přebaly
  • A krásně voní!

Mínusy:

  • Neexistují

Hodnocení: 100 %

Základní informace

Název: The Collected Poems of J. R. R. Tolkien
Autor: J. R. R. Tolkien; Christina Scull; Wayne G. Hammond
Rok vydání: 2024
Počet stran: 1618 (ve třech knihách: 540, 540 a 538)
Nakladatelství: HarperCollinsPublishers
ISBN: 978-0-00-862882-6

1 thought on “Starý Bral se zamiloval, Collected Poems předčila všechna očekávání

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *