Have you ever been to Oxford? Volský brod volá po návštěvě

Máte rádi Tolkiena, jeho dílo a hobity? Pak se určitě musíte vydat do Hobitína! A ne, Nový Zéland to fakt není, pokud to tedy s Tolkienem myslíte vážně. Ten jediný a pravý Kraj se nalézá v Albionu. Přesněji v Oxfordshire, a možná ještě přesněji v Oxfordu. Napsal to sám Profesor, a tak to prostě je.

A když napsal, že Umbar je někde v místech Kypru, tak z tamějších vod umbarští krvežíznivci prostě připluli.

A kde jsme my, Češi, Moravané a Slezané? To nikdy JRRT nenapsal, ale dá se +- tušit, že buď v Temném hvozdu, nebo jemně na východ od něj.

A nejen Hobitín nalezneme v Oxfordu, ale celé širé okolí se stalo místem knihy Sedlák Jiljí z Oujezda, mého nejoblíbenějšího dílka.

Musím se přiznat, že jsem v Oxfordu byl vlastně jen dvakrát.

Poprvé na výstavě Marks of Genius: Treasures from the Bodleian Library tamější Bodleyovy knihovny. Ta se konala roku 2015 a její návštěvnici mohli zhlédnout originální rukopisy významných britských děl (a nejen britských) od pradávna. Já bych asi na tuto výstavu jen tak nejel, nevědět, že se mohu vyfotit s originální malbou obálky Hobita. Foto obálky (ale beze mě) přikládám níže. Zvolil jedno z těch méně šťastných fotek, ale chtěl jsem zdůraznit, že v místnosti byla spíše tma (světlo papíru škodí), vše bylo ukryto za neprůstřelným sklem a pokus vyfotit cokoliv bleskem by skončil v lepším případě vymazáním celé paměťové karty a vyhazovem u vchodu stojící ochrankou.

Podruhé jsem Oxford navštívil (na otočku), když se pořádala výstava zaměřená čistě a jen na Profesora – Tolkien: Maker of Middle-earth roku 2018. Nesmělo se fotit (a já poctivý Bral toto dodržel), ale neviděl jsem jen obálku, ale další stovky originálních propriet ze života JRRT, ale i několik věcí navíc (jako interaktivní 3D mapu Středozemě), originál psacího stolu, psací stroj, tužky, pastelky (o těch jsem už párkrát psal), rukopisy, fotografie, knihy z knihovny, dýmku, ilustrace,… No prostě ráj!

A proč byste měli Oxford navštívit i mimo sezonu?

Už jen proto, že se můžete vyfotit u domu, kde J. R. R. Tolkien žil, kde vychovával děti, kde napsal Hobita a Pána prstenů. Nasát atmosféru. Přikládám také detail modré pamětní plakety. Po světě se nachází spousta fanoušků, kteří sbírají všechna místa s touto plaketou, a to včetně rodného domu ve městě Bloemfontein v J.A.R.

Můžete zde navštívit jeho oblíbené parky, hospůdky, uličky, podívat se na univerzity, na nichž studoval/přednášel/pracoval/působil a nakonec si můžete udělat procházku za Oxford (či za pár pencí se nechat odvézt místní MHD) na hřbitov Wolvercote a poctít památku JRRT u místa jeho posledního odpočinku.

Je mi proti srsti se fotit právě u hrobečku, ale spousty lidí toto místo využívají k mnoha selfies, hrob obkládají proprietami díla Profesora a pořádají u něj až spiritualistické seance.

Když jsem byl osobně na hřbitově, právě tam nějací fanoušci v kostýmech elfů předčítali Hobita v angličtině. No, já si chvíli počkal, nalezl po okolí spousty zajímavých jmen, a památku uctil tak nějak tradičně, až bych napsal, že normálně.

Až se vydám do Oxfordu příště, věnuji návštěvě města a širého okolí více dní a rád bych se podíval do Birminghamu, kde vyrůstal, rád bych viděl na vlastní oči předlohy Orthancu a Barad-dûr.

Nakonec bych jen doporučil se do Oxfordu vydat a opravdu se jen loudat všemi uličkami a zákoutími tak, jak se mi poštěstilo na první pokus. To jsem nebyl limitován časem a užíval si dlouhého anglicko-skotského pobytu s rodinkou.

Město má kouzlo. Náměstí má kouzlo, obchůdky, restaurace a hospůdky jakbysmet, procházet se univerzitami, nalézat zapadlé zahrady, odpočívat jen tak v parku, vše vás inspiruje, obohatí a na chvíli můžete zapomenout na čas.

Rád si někdy přečtu od někoho jeho putování Oxfordem za Tolkienem.

Oxford
Oxford
Oxford
Oxford
Oxford
Oxford
Oxford

2 thoughts on “Have you ever been to Oxford? Volský brod volá po návštěvě

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.