The Great Tales Never End, na památku Christophera Tolkiena

Když jsem roku 2018 četl Christopherovu předmluvu k Pádu Gondolinu, bylo mi ouzko, CJRT se loučil už se svými čtenáři a bylo jasno, že se od něj již žádného dalšího díla nedočkáme.

Neodvratitelnou smrt patrně cítil v kostech a poslední měsíce života strávil mimo jiné tím, že posílal Carlu F. Hostetterovi materiály k zatím poslední vydané knize nových textů jeho otce, tedy The Nature of Middle-earth, o které se na tomto webu několikrát (a to i v překladech) zmiňuji (včetně rozhovoru s panem Hostetterem).

The Great Tales Never End

Na začátku roku 2020 přišlo neodvratitelné a Christopher Tolkien se vydal na pouť za svým otcem vyprávět si mnohé příběhy.

Netrvalo dlouho a byla oznámena kniha The Great Tales Never End, nikdo netušil a neznal její obsah, přesto bylo hned jasné, že nás čeká zajímavá počtená.

The Great Tales Never End

Dnes jsem konečně zakoupil výtisk i já a jsem nadšen, sic jsem zahlédl, jak se dnes říká několik spoilerů, mé nadšení bylo olbřímí.

Na knize se podílela jen významná esa Tolkiení obce a obsahuje 11 kapitol plus různé seznamy, medailonky a poznámky. Celé to sestavil Richard Ovenden a Catherine McIlwaineová, kurátorka poslední výstavy Tolkien: Maker of Middle-earth.

The Great Tales Never End

Hned třetí kapitolu má rovněž smutný nádech, sepsala jej sestra Christophera, Priscilla, která letos také zesnula. Přináší osobní vzpomínky na svého bratra, krátkou stať doplněnou fotografiemi a dopisy Děda Mráze.

Největší novinkou je patrně kapitola 9, kterou sestavil Stuart D. Lee a která přináší korespondenci JRRT a BBC k dramatizaci Pána prstenů pro rádio BBC. Poznámky Tolkiena byly nalezeny poměrně nedávno v archívech BBC a přinášejí unikátní vzhled Profesora na své dílo pro potřeby médií (a věřte, že u Tolkiena by filmy a seriály prostě neprošly).

Kdybych měl ale vypíchnout, čí kapitola je nejzajímavější, neodpovím. Každá je skvělá a přináší různé pohledy nejen Christophera, ale i jeho otce k celému legendáriu. Postupný vývoj z ničeho, až po světoznámá díla.

The Great Tales Never End

Samozřejmě jsem nemohl stihnout přečíst knihu v jediném dni, proto jen vypíšu, kdo vše se na ní podílel, a už jen ten seznam by vás měl přesvědčit ke koupi.

Catherine McIlwaineová, Maxime H. Pascal, Priscilla Tolkienová, Vincent Ferré, Verlyn Fliegerová, John Garth, Wayne G. Hammond s Christinou Scullovou, Carl F. Hostetter, Stuart D. Lee, Tom Shippey a Brian Sibley.

Prostě brilantní nabídka.

A to nejlepší na závěr. Zcela poslední stránka knihy obsahuje věnování v quenyjštině, které JRRT napsal svému synovi do Návratu krále v roce 1955 a které začíná slovy With this the long tale ends. Jak příznačné.

Hodnocení Starého Brala

Plusy:

  • Dramatizace BBC a Tolkienova korespondence s ní spjatá, to je krása číst, studovat
  • Skvostný výběr autorů, vyhýbají se dobovým trendům, váží si nejen práce obou pánů (CJRT a JRRT), ale i jejich života, názorů a vyznání
  • Celek, který svým rozsahem nenudí, přináší i spoustu ilustrací a fotografií

Mínusy:

  • Těžko něco vyčítat z objektivních důvodů

Hodnocení: 97 %

Základní informace

Název: The Great Tales Never End: Essays in memory of Christopher Tolkien
Autor: Ovenden, Richard; McIlwaineová, Catherine
Rok vydání: 2022
Počet stran: 232
Nakladatelství: Bodleian Library Publishing
ISBN: 978-1-85124-565-9

1 thought on “The Great Tales Never End, na památku Christophera Tolkiena

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.