Pád Númenoru přichází na scénu. The Fall of Númenor De Luxe Edition

Po Velkých příbězích dostává milovník Tolkienova díla další souborné dílo dříve vydaných textů, které jsou uspořádány tematicky do jednotného celku

Pád Númenoru, zřejmě pod tíhou seriálu RoP, vyšel jako blesk z čistého nebe a pro mnohé se jedná o vítaný kousek. A zvláště pro našince, když víme, že na překladu už pracuje paní Pošustová. Konečně se v češtině dočkáme několika dosud u nás nezveřejněných textů.

Ale jen v Česku. Kdo vlastní Historii, Nature, ale pak i Silmarillion či Nedokončené příběhy, de facto nemusí knihu pořizovat. Snad jen pro výborné ilustrace Alana Leeho, případě pro předmluvu odborníka na slovo vzatého, Briana Sibleyho.

Kniha vyšla na památku letos zesnulé Priscilly Tolkienové, a musím uznat, povedla se. Vizuálně, koncepčně.

Pád je členěn letopisecky, to znamená že se s každou kapitolou posouváme v čase dále a dále, za mě velice pozoruhodný počin, proti kterému nemohu mít námitek.

Fall of Númenor

Začínáme hezky geografií a popisnými částmi z Nature, dokonce dojde i na tanec medvědů, o němž jsem psal už jednou zde:

Takže až si o tom budou číst našinci, věřím, že budou jásat. Dozvíme se mnohé o fauně a floře, jednotlivých částech ostrova, o životě na ostrově, o obyvatelích, jazycích, a putujeme dále. Tu je část ze Silmarillionu, tu z Nedokončených příběhů, tu citace z Dopisů, přeskočíme pěkně na Dodatky z Pána prstenů, okořeníme Historií, přečteme půvabnou povídku Aldarion a Erendis.

Zjistíme, jak se vyrobily Prsteny moci, kdo byl ten Sauron, co na Númenoru a pod jakými záminkami pohledával, až se dostaneme ke konci Druhého věku. Vše doplňují krásné ilustrace a to jak barevné, tak černobílé.

V Dodatcích nastíníme trochu Ztracené cesty, a… a jsme na konci.

Takže co říci o knize samotné?

Mám rozporuplné pocity. Kdyby byl býval CJRT uchopil téma Silmarillionu a následné Historie více koncepčně, nemuselo k této knize ani dojít. Nicméně neustálé objevování textů v průběhu let bylo vlastně proti tomu, aby kniha vznikla dříve.

Na druhou stranu možná konečně najdu k tématice Númenoru vztah, když si budu číst hezky postupně všechny texty (opět). Nikdy jsem se netajil tím, že mě Druhý věk obecně moc neoslovil, resp. ta ostrovní část.

Pokud ovšem neholdujete všemu, co kdy JRRT napsal, a hlavně vše nesbíráte, kniha je určitě určená pro vás. Ale doporučuji počkat na český překlad, o kterém se už Argo zmínilo.

Hodnocení Starého Brala

Plusy:

  • Tématika Númenoru na jednom místě
  • Skvělé provedení
  • Skvělé ilustrace

Mínusy:

  • Limitně k nule se blížící nová textová část od Profesora
  • Snad ne předzvěst dalších výborů již vydaných děl

Hodnocení: 85 %

Základní informace

Název: The Fall of Númenor and Other Tales from the Second Age of Middle-earth, De Luxe Edition
Autor: Tolkien, J.R.R.; Sibley, Brian; Lee, Alan
Rok vydání: 2022
Počet stran: 298
Nakladatelství: HarperCollinsPublishers
ISBN: 978-0-00-853784-5

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.