Od fanoušků pro fanoušky, proč máme rádi Středozem?

Dříve, než se pustím do samotné recenze, varuji, že budu dnes jízlivý, ale určitě ne vůči knize, o níž píši. Někteří snad odpustí, některým otevřu oči, jiné zasáhnu, ale co byste byli bývali chtěli od Starého Brala, že?

Ale začneme pozitivně.

Je tomu drahně let, kdy Shawn E. Marchese a Alan Sisto debatovali na různých fórech o Tolkienovi, předháněli se v délce svých příspěvků a snažili se být v rámci zdravé konkurence lepší než jeho sok v lásce, té tolkiení, samozřejmě. Každý své přečtené a jinak získané vědomosti předával dále a snažil se šířit osvětu. NEZIŠTNĚ.

Why we love Middle-earth

I tu se stalo, že slovo dalo slovo a natočili podcast (Prancing Pony Podcast, česky též Podcast U Skákavého poníka), aniž se viděli naživo. Začali tematicky a rychle si získali nejen své publikum, ale i hosty do svých dílů. A zde by mohl příběh končit, ale nekončí, chválapánubohu.

Stopáž podcastů nabírala na délce (a objemu), zájem veřejnosti rostl, oba pánové se nakonec i setkali osobně a přišla doba, kdy lidé byli ochotni za jedinečný obsah platit a tak náhle měli posluchači možnost slyšet své oblíbené hlasy (a vidět jejich majitele) na týdenní bázi. Obsah stále zůstával a zůstává zdarma všem, kluci (pánové) se Tolkienem baví, a především merchem získávají nějaké ty peníze pro svou činnost. My boomeři bychom použili otřepané fráze Tak to klobouček!

Jeden z dvojice se k Tolkienovi dostal přes Dungeons & Dragons (já přes Dračí doupě), druhý přes knihu Hobit na konci 70. let, a… A o tom všem napsali knihu.

Why we love Middle-earth popisuje postupně nejen cestu obou pánů k Tolkienovi, ale i jednotlivá témata, která mohou zajímat všechny laiky, poloprofesionály a experty na Tolkiena.

Why we love Middle-earth

Nejdříve se dozvíme, kdo byl Tolkien, ale krásně čtivou podobou. Co velice kvituji, že se pánové (jako i já) nestydí přiznat, že o inspiracích (či některých motivech) neměli ani zdání, a i když si to někde přečetli, stále o tom nemají žádnou páru. Netvrdí skálopevně moudra z google, že daná pasáž byla inspirovaná Wagnerem, aniž by kdy Wagnera vůbec slyšeli a aniž by vůbec měli nějaký hint, že tomu tak je. A co více! Ještě napíší do poznámky, že o tom nic neví, ale tak nějak přirozeně, věřím jim to.

Následují kapitoly o Hobitovi, Pánu prstenů, Silmarillionu a Nedokončených příbězích. Tím ale končí sotva třetina knihy, následují rozbory, jakými knihami bychom měli pokračovat, jaká existují nejznámější filmová (a jiná) zpracování Profesorova díla (ač jsem našel několik nuancí), a vše končíme obecnými zdroji, podcasty a vším, co nám může rozšířit obzory. Navíc máme vždy resumé, v němž Alan a Shawn ze svého pohledu sepíší, proč se jim dané téma líbí. Ale nešetří ani kritikou!

Existuje několik knih, které jsem si nezakoupil, neboť mě neoslovily (z kategorie O Tolkienovi), ale nyní vím, že jsem u určitých z nich neměl váhat a že si je pořídím. Kniha je i v tomto velice přínosná, pánové opravdu přečetli vše, co se na trhu (a pod pultem) nalézá, umí to předat

Anglická Tolkien Society je hned dvakrát (2020 a 2022) ocenila cenou na nejlepší online obsah, já musím jen kvitovat.

Spoiler: Následující tři odstavce jsou přejízlivělé, až to bolí.

Srovnám-li pány s českou scénou, mají u mě obrovské plus v tom, že se nesnaží zpeněžit svůj online (točený) obsah. Na druhou stranu v jejich neprospěch hraje také to, že anglofonní svět si vlastně může vše přečíst v originálu (či snáze vygooglit) a že má k dispozici desítky podobných platforem. V Česku se dost sází na to, že lidé neumějí anglicky a tak jsou ochotni platit za google překlady jiných názorů, několikrát jsem už slyšel téměř doslovné překlady jiných podcastů, případně se jen snaží někteří využít díry na trhu čistě pro svůj finanční prospěch. Samozřejmě se nebavím o všech, abych nebyl ostrakizován. Někdo to dělá při pracovním a rodinném vytížení jen z lásky, někdo ne.

A radost z knihy budou mít jistě i Nerdopolis, i v této knize se objeví jimi nadužívaná věta o Západních úvalech, holt nám ji přinesl filmový průmysl.

Pokud mám svou korunu někomu věnovat, dělám to například s láskou u Johna Gartha, jenž má přístup k rukopisům Tolkiena a jenž následně vydá knihu s unikátními informacemi, obsahem a často i texty (a co víc, zdarma některé své objevy následně publikuje všem). Případně x jiných, kteří pátrají po předcích Tolkiena, básních Tolkiena,… A zatímco někdo tráví půl života v archívech, abychom my byli následně obohaceni novým dílem, někdo se spokojí s googlením druhého (a ještě se ptám, zda tito příjemci podporují všechny ty Scullové, Hammondy, Garthy, Ordwayové v jejich bádáních (bez nichž by nikdy nic nevygooglili)), jízlivost ale zde vrcholí a končí. Uf. Vypsal jsem se. Ano, zde je největší rozdíl mezi mnou a oba pány (Alanem a Shawnem), já jsem prostě bručoun (ale léčím se).

Naopak ocením vždy originální obsah, v Česku je jich celá řada, u kterých mě až mrzí, že je nemám jak podpořit (ne že bych byl filantrop, rozhodně ne, ale odpustit si jednu kávu dnes zvládne každý). A kdyby začali svým merch, nastavili by tu správnou cestu, kterou bych rád propagoval.

Ale zpět ke knize. Doporučit? Nedoporučit? Za mě ano, pokud chcete nějakou fajn cestou podpořit tvůrce jednoho z nejlepších podcastů o Tolkienovi vůbec, pokud chcete vědět, zda se vaše cesty k Tolkienovi nějak lišily, či nikoliv, či pokud chcete znát křivky, jak se jednotlivé generace k Tolkienovi dostaly, které knihy číst a které ne, co je a co není fajn, pak je Why we love Middle-earth jasná volba! A pokud vás kniha z mého vyprávění neoslovila, nabízejí kluci (ušatí) hrníčky, trika a mnoho jiného. Prostě takto si to představuji.

Hodnocení Starého Brala

Plusy:

  • Jednoduchou angličtinou popsané příběhy dvou pánů, které spojila láska k Tolkienovi. Z nuly až ke dvěma oceněním za nejlepší online obsah Tolkienovou společností
  • Krok po kroku popsané, kdo to ten Tolkien byl, co číst a v jakém pořadí.
  • Především pro milovníky podcastu Prancing Pony.

Mínusy:

  • Jelikož se jedná o čistou práci fanoušků, nemohu mínusy vidět.

Hodnocení: 85 %

Základní informace

Název: Why we love Middle-earth
Autor: Shawn E. Marchese, Alas Sisto
Rok vydání: 2023
Počet stran: 346
Nakladatelství: Mango Publishing Group
ISBN: 978-1-68481-209-7

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.