Když k vám zavítá nečekaně Ježíšek a přinese Otce Vánoc, nebo Dědu Mráze?

Rozhodně nejsem žádný filantrop (a kéž bych jednou byl), a také nejsem bonviván, jak se o Bilbovi někdy smýšlí, přesto jsou situace, které mě nutí k zamyšlení, jak sám sebe označit. Chvíli to trvalo, ale už to s jistotou vím. Vím to vlastně dlouho.

Letters from Father Christmas

Pokud se ptáte, proč takto nezvykle začínám hodnocení staronové knihy J. R. R. Tolkiena, pak se vrátím na samotný začátek. Předevčírem jsem obdržel email. Starý Brale, máte u nás Letters from Father Christmas od J. R. R. Tolkiena, psalo se v expresním psaní hůrecké pošmistryně Anety.

Dopisy Děda Mráze? Snad Dopisy J. R. R. Tolkiena!“ blesklo mi okamžitě hlavou. Zběsile jsem začal googlit, mailit a holubopoštit ve snaze přiživit myšlenky, že už opravdu přišly nové, revidované Dopisy J. R. R. Tolkiena. BUM! Náraz jakoby do Osamělé hory narazil rozběsněný Šmak. Pánešku, ššš, žádné švetýlko na konči tunelu, smál se mi Glum v hlavě. Já si opravdu objednal další Dopisy Děda Mráze. Loni.

Jistě už také víte, co jsem! Žádný filatrop, natož bonviván. Sklerotik jméno mé!

Zřejmě se mi líbil nový přebal a fakt, že se jedná o nové vydání z roku 2023.

Letters from Father Christmas

Když jsem roku 2019 zakoupil Hardcover Deluxe Slipcased (a to jsem ještě nevedl svůj web, tak zde nemám recenzi), byl jsem tak nadšen, že jsem si říkal, nic lepšího už vyjít nemůže.

No, uběhl tehdy půlrok a…

Centenary edici řadím opravdu vysoko a dodnes mi mozek nebere, proč nevydali onu Deluxe verzi na základě „stoleté“ edice, která by si krabici a lepší papír zasloužila.

A tak přicházejí Vánoce! Ta úžasná věc, kterou nemůže žádná „komerce“ poskvrnit – pokud jí to sami nedovolíme.

J. R. R. Tolkien v překladu Starého Brala

Nicméně zpět k emailu poštmistryně. Hardbackové vydání letošních Dopisů vychází z oné Deluxe verze, či spíše, je to ona, jen nemá punc výjimečnosti, nemá cukrlátka okolo, ale kniha je to stejná.

Jako všichni noví Dědové Mrázové vychází z revidované verze roku 2009, kdy došlo k podstatnému rozšíření obsahu o do té doby nepublikované dopisy, obálky, známky, poznámky či skici. V rukou ale netřímáte formát A4, ale klasický knižní formát, ilustrace jsou menší, na druhou stranu skenované novými postupy a skvělé kvality. Podstatně přibylo textu a vy si užijete dětství Tolkienových dětí naplno.

Nakladatelství Argo oznámilo, že v listopadu vydá nové Dopisy Děda Mráze, tedy Dopisy Otce Vánoc. Argo se fakticky pochlapilo, poprvé si i v češtině přečteme právě ono vydání, které vychází z revizí v roce 2009, navíc přebal je ten, který byl u Deluxe anglické verze, a existuje příslib krabice pro několik šťastlivců.

Těšíte se? Já ano!

Dopisy Otce Vánoc

Než přiložím klasické hodnocení, jen dodám, že Letters from Father Christmas 2023 působí velice profesionálně, zároveň nezatíží peněženku, ale zároveň pokud nehovíte angličtině, vyčkejte pár týdnů a obdržíte obsahově totéž, česky.

Hodnocení Starého Brala

Plusy:

  • Pevná vazba, poctivá gramáž, poměr cena/výkon luxusní
  • Téměř ultimátní verze Dopisů, viz vysvětlení výše

Mínusy:

  • Když už vyšla „stoletá“ verze, mohla být kniha doplněna o vše nové

Hodnocení: 92 %

Základní informace

Název: Letters from Father Christmas
Autor: J. R. R. Tolkien, Baillie Tolkien
Rok vydání: 2023
Počet stran: 208
Nakladatelství: HarperCollinsPublishers
ISBN: 978-0-00-862757-7

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *